Amasya’nın Taşova ilçesi, tarımsal üretimde sebzeciliğin yanı sıra meyvecilik faaliyetleriyle de öne çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayımlanan veriler, ilçede özellikle kiraz, elma, şeftali ve ceviz üretiminin yapıldığını gösteriyor.
Yeşilırmak Vadisi içerisinde bulunan Taşova’da farklı meyve türleri için üretim alanları bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığının Amasya Tarım Master Planı'nda da Yeşilırmak Vadisi'nin iklim özelliklerinin başta kiraz olmak üzere meyvecilik faaliyetlerine uygun olduğu belirtiliyor.
Kiraz Üretimi Öne Çıkıyor
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ilçe bazında yayımladığı ayrıntılı üretim verilerinde Taşova’daki önemli meyvelerden birinin kiraz olduğu görülüyor.
2017 yılı verilerine göre ilçede 3 bin 850 dekar kiraz alanından 7 bin 950 ton ürün elde edildi. Aynı dönemde Amasya genelindeki kiraz üretimi 39 bin 694 ton olarak kayıtlara geçti.
Amasya genelinde kiraz üretimi sonraki yıllarda da tarımsal üretimin önemli kalemleri arasında yer aldı. TÜİK'in 2024 verilerini içeren Tarım ve Orman Bakanlığı yatırım rehberine göre Amasya genelinde 42 bin 573 ton kiraz üretildi.
Taşova’da Elma Da Yetiştiriliyor
Taşova’da üretimi yapılan meyveler arasında elma da bulunuyor. İlçe bazındaki 2017 verilerinde Taşova’da bin 719 dekar elma alanı bulunduğu ve 9 bin 112 ton üretim gerçekleştirildiği belirtildi.
Amasya genelinde ise farklı elma çeşitlerinin üretimi devam ediyor. Bakanlığın 2024 verilerinde yalnızca Amasya elması çeşidinde il genelinde 2 bin 455 ton üretim kaydedildi.
Şeftali Bahçeleri De Bulunuyor
Taşova’nın meyve üretiminde yer alan bir başka ürün şeftali. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2017 yılı ilçe bazlı verilerine göre Taşova’da bin 507 dekar alanda şeftali yetiştirildi ve 2 bin 940 ton ürün elde edildi.
Amasya genelindeki şeftali üretimi ise TÜİK 2024 verilerine göre 11 bin 283 ton olarak gerçekleşti. Amasya'nın Türkiye şeftali üretimindeki payı yüzde 1,37 olarak kayıtlara geçti.
Ceviz Üretimi Yapılıyor
Taşova’da yetiştirilen ürünler arasında ceviz de yer alıyor. İlçe bazındaki verilere göre 2017 yılında Taşova’da 2 bin 396 dekar ceviz alanı bulunurken, üretim miktarı bin 359 ton olarak gerçekleşti.
Amasya genelinde ceviz üretimi de devam ediyor. 2024 yılında il genelindeki ceviz üretimi 8 bin 816 ton olarak kaydedildi. Bu miktar Türkiye toplam ceviz üretiminin yüzde 2,07’sini oluşturdu.
Amasya’da Meyve Çeşitliliği Fazla
Taşova’da kiraz, elma, şeftali ve ceviz üretimine ilişkin ilçe bazlı resmi kayıtlar bulunurken, Amasya genelinde üzüm, vişne, erik, Trabzon hurması ve hünnap gibi farklı meyveler de yetiştiriliyor.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2022 verilerinde il genelinde 51 bin 524 ton kiraz, 35 bin 61 ton elma, 12 bin 640 ton şeftali, 10 bin 854 ton üzüm, 7 bin 526 ton ceviz, 4 bin 249 ton erik ve 2 bin 528 ton vişne üretildiği bildirildi. Aynı kayıtlarda hünnap ve Trabzon hurması üretimi de yer aldı.
