Merzifon’da üç kuşaktır ayakkabı tamirciliği yapan Turgut Taşköprü mesleğinin geçmişi ve geleceği hakkında bilgiler verdi.
Ayakkabı tamirciliği mesleğinin dededen gelen bir meslek olduğunu ve kendisinin de üçüncü kuşak olarak mesleği ayakta tutmaya çalıştığını söyleyen Turgut Taşköprü, “68 yaşındayım ve 60 senedir Merzifon’da ayakkabıcılar arastasındayım. Dedemde, babamda ayakkabıcıydı” dedi.
Ayakkabı tamirciliği mesleğinin de bitme noktasına geldiğini ifade eden Turgut Taşköprü, “Geçmişte bu meslek sayesinde çok paralar kazandık. Ancak şuanda Merzifon’da tamirci sayısı 6 veya 7. Bizlerde bıraktıktan sonra artık tamircilik mesleği de kaybolmuş olacak” diye konuştu.
Birçok meslekte olduğu gibi kendilerinin de en büyük problemlerinin çırak sorunu olduğunu kaydeden Turgut Taşköprü, “Bizler mesleği bıraktıktan sonra işyerleri kapanacak. Arkamızdan yetiştirebileceğimiz kimse yok. Özellikte mecburi eğitim 12 yıl olmasının ardından çocuklar eskisi gibi ilkokuldan sonra mesleğe yönlendirilemiyor. Lise tahsilini bitiren çocuk zaten askerlik çağına gelmiş oluyor. Üniversite okumazsa askere gidiyor gelince de çırak olmuyor” şeklinde konuştu.
Tamir mesleğinin de sonunun geldiğini söyleyen Taşköprü, “Geçmişte bayram önceleri ayakkabı yetiştiremiyorduk. Vatandaşlar özel ayakkabı diktiriyorlardı. Şimdi diktirme diye bir şey kalmadığı gibi arada bir tamir işi oluyor. Emekli olmama rağmen mesleğimi sevdiğim için gelip burada kendimi oyalıyorum. Günde bir ayakkabı tamiri çıkarsa 20-30 lira alıyoruz ona da Allah bereket versin diyoruz. Bulunduğumuz arastada komple ayakkabı imalatı yapılıyordu. Şimdi bakın üç kişi kaldık. Biz de tamir yapıyoruz. Altı lastik üstü muşamba fabrikasyon ayakkabılar çıktı. Vatandaşın tercihi onlar oluyor” ifadelerini kullandı.
Kendisinin geçmişte 25 yıl Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanlığı da yaptığını ancak şuanda küçük esnafın işinin çok zor olduğunu da dile getirn Turgut Taşköprü, “Bir bağkur olmuş 9 bin lira. Dükkan kirası, elektriği, çalışanı, çalışanın sigortası derken küçük esnafın artık yaşayacak durumu kalmadı. Bakıyorsunuz herşey büyük esnafa göre. Çiftçinin bankası var, bakanlığı var. Sanayicinin Bakanlığı var. Ama küçük esnafın sorununu çözecek bir Bakanlığı bile yok. Sadece Odalarla olacak bir şey değil bu” ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: Nurettin Değirmenci
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *