reklam
reklam
38,6957 %-0.2
43,4587 %0.18
4.008,50 % 1,20
103.528,06 %0.01
AMASYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Tarım ve Hayvancılık Üst Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Tarım ve Hayvancılık Üst Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, il genelinden tarım ve hayvancılık alanındaki kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, birlik başkanları, sektör temsilcileri, çiftçilerimiz ve üreticilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Üst Kurulu Toplantısına başkanlık etti.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Vali Masatlı, ildeki tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik şu bilgileri verdi:

“Amasya hem tarihi ve kültürü, hem de doğal zenginlikleri ve gelenekleri ile Orta Karadeniz Bölgesi'nin şahsına münhasır illerinden biridir. Ülkemizin doğu-batı ve kuzey-güney eksenli ulaşım ağlarını birleştiren Amasya, 70'li ve 80'li yıllarda başta İstanbul olmak üzere, çeşitli büyük şehirlere göç vermiştir.

O yıllarda sanayinin ilimizde gelişmemiş olması, temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılıkla sınırlı kalması, kültür ve tarih turizmine yönelik çalışmaların yetersiz kalması, Amasya'nın mevcut potansiyelini kullanamamasına sebep olmuştur.

Buna karşın özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin liderliğindeki Hükümetlerimiz döneminde, Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de büyük bir gelişim, değişim ve dönüşüm yaşanmıştır.

Amasya böylece; ulaşımdan sağlığa, eğitimden sosyal hizmetlere, tarımdan sanayiye ve hizmet sektöründen ticarete kadar tüm alanlarda milyarlarca lirayı bulan yatırım almış ve çehresi değişerek gelişmiştir.

Bizler de 2020 yılında Amasya’da göreve başladığımızda, ilimiz ekonomisinin temel sektörlerinden olan tarım ve hayvancılık alanlarında; saha taramaları yapıp, akabinde İlimizin her yanı ve yönü ile envanterini çıkartarak, sektörlerin önceliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tespit etmek amacıyla, içerisinde Üniversitemizin, yerel yönetimlerin, ilgili kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı, Tarım Üst Kurulunu oluşturduk.

Yaptığımız analizlerde tarım sektöründe en büyük problemin sulama olduğunu görerek, tüm paydaşlarla İlimizin Sulama Raporunu hazırladık. Bu rapora bağlı olarak; kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımızı kararlaştırdık.

Bu rapor doğrultusunda sulama yatırımlarını planlarken, bölgemize katma değer sağlayacak ürün desenlerini de oluşturduk ve bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu ihtiyacı gidermek için ilk adım olarak, Cumhurbaşkanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz ve DOKAP bütçelerinden temin edilmek suretiyle, 2021 yılında tarımsal sulama yatırımlarımızı bir önceki yıla göre yaklaşık 15 kat arttırarak 46 milyon TL’ye çıkarıp, 26 bin dekar tarım arazisini basınçlı sulamaya açtık.

2022 yılında da aynı hızla 54 milyon TL’lik bir yatırımla 21 bin dekarlık bir alanı suyla buluşturduk. Yani sadece son 2 yılda tarımsal sulamaya 100 milyon TL’yi aşkın bütçe ayırmış durumdayız. Sulama yatırımlarındaki bu artış ürün rekoltemize ve buna paralel olarak da üreticilerimizin gelirlerine olumlu katkılar sağlamaya başlamıştır.
Bölgede yapılan araştırmalar sonrasında şuan içinde bulunduğumuz 62,5 hektarlık alan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün de onayıyla genişleme alanı olarak belirlenmiştir.

Yer Seçiminin kesinleşmesi sonrasında ise yeni alanda yapılan İmar Planı ile 8.400 büyükbaş hayvan kapasitesi ile toplam 25 Besi parseli ve 2 Adet de Sanayi Parseli oluşturulmuştur.

Şuan itibariyle Genişleme alanımızın yaklaşık 41 milyon TL bedelli altyapı çalışmaları devam etmekte olup,  30.07.2023 tarihinde geçici kabulün yapılması planlanmaktadır.

Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi ilave alan ile birlikte toplam 152,5 hektar alan üzerinde 18.700 büyükbaş hayvan kapasiteyle Ülkemizin en büyüğü, Avrupa’nın ise alanında en büyüklerinden biri olacaktır.

Besi OSB’miz tüm bu özellikleriyle, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından da, yurtiçi ve yurtdışında Model OSB olarak gösterilmektedir.”/Amasya Valiliği
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *