reklam
reklam
38,4523 %0.04
43,9264 %-0.22
4.107,76 % -0,60
95.243,97 %0.375
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM PEZÜK, “YILDA 200 BİN YOLCUYA HİZMET VERMESİ BEKLENİYOR”

PEZÜK, “YILDA 200 BİN YOLCUYA HİZMET VERMESİ BEKLENİYOR”

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük yaklaşık 7 yıllık aranın ardından Amasya-Samsun ve Amasya-Havza arasında yolcu treni seferlerine uğurlama törenine katıldı.

Töreni ilk seferine uğurlamadan önce bir konuşma yapan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük Sivas-Samsun arasında modernize edilen 133 kilometrelik Samsun-Amasya ve 47 kilometrelik Amasya-Havza arasında bölgesel tren işletmeciliğine eskisinden daha konforlu bir şekilde sefere başladığını ve Yılda 200 bin yolcuya hizmet vermesi beklediklerini söyledi.

YENİDEN BAŞLAMANIN MUTLULUĞU İÇİNDEYİZ

Pezük konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Demiryolu tren işletmeciliğinin lider markası olan TCDD Taşımacılık, 1213 kilometresi yüksek hızlı, 219 kilometresi hızlı ve 11 bin 590 kilometresi konvansiyonel olmak üzere toplam 13.022 kilometre demiryolu ağında tren işletmeciliği yapmaktadır.

Ankara-İstanbul, Ankara-Konya-Karaman, Ankara-Eskişehir ve Karaman-Konya- İstanbul, hatlarında işletilen yüksek hızlı trenlerle, ülke nüfusunun yüzde 33’üne doğrudan, nüfusun yüzde 47’sine ise otobüs ve konvansiyonel tren bağlantılı olarak hizmet sunulmaktadır.

Yüksek hızlı trenlerle günde ortalama 25 bin yolcuya hizmet veren TCDD Taşımacılık, anahat ve bölgesel trenlerinde günde 45 bin yolcuyu, Başkentray’da günde 35 bin yolcuyu, Marmaray’da ise günde ortalama 505 bin yolcuyu gideceği yere ulaştırmaktadır.

Pandemi öncesinde, 164 milyon olan yolcu sayımızı 2022 yılında 190 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Ülkemizin dört bir köşesinde ulaşım hizmetini en iyi şekilde sunma gayreti içerisinde olan Kuruluşumuz, bölgesel trenlere ayrı bir önem vermektedir.

Ülkemizin batısından doğusuna kadar 37 şehri adeta birbirinin banliyösü haline getiren bölgesel trenlerimiz, bölgelerinin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına canlılık getirmektedir.

Günde ortalama 33 bin vatandaşımıza hizmet veren bölgesel trenlerimizle 2022’nin ilk 6 ayında 5.3 milyon yolcu taşındı. 

İş, eğitim, ziyaret gibi ihtiyaçları için yakın ve orta mesafeli şehirlerarasında her gün gidip gelmek durumunda olan yolcularımız, bölgesel trenlerimizi kullanarak hem zamandan hem paradan tasarruf yaparken, trenlerimizin sağladığı güven, konfor ve rahatlığı da yaşamaktadır.

 Özellikle pandemi döneminde sınırların kapandığı, karayolu taşımasının dolayısıyla ticaretin durma noktasına geldiği süreçte demiryollarımız, üreticimizin, sanayicimizin ve ihracatçımızın yanında yer alarak ticaretimizin devamına destek olmuştur.

Bunun sonucunda 2021 yılında hem yurtiçi hem de yurtdışı taşımalarda tüm zamanların rekorları kırılmıştır.

2021 yılında 33,2 milyon tona ulaşarak, tüm zamanların en iyi taşıması yapılmış, bir önceki yıla göre yüzde 11 artış gerçekleştirilmiştir. Uluslararası taşımalarımız 4,3 milyon ton olarak gerçekleşmiş ve yüzde 24 oranında artmıştır.

BTK hattı yük taşımalarımızda yüzde 80,

Avrupa yönü yük taşımalarımızda yüzde 23 ve İran yönlü yük taşımalarımızda yüzde 7 artış olmuştur.   

Bakü-Tiflis- Kars demiryolu hattı ve Marmaray ile Avrupa ile Asya ülkeleri arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmakta, bu sayede Ülkemizin küresel ticarette etkinliği artmaktadır.

Bugün yük trenlerimiz, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Demir İpek Yolu olarak adlandırılan Orta Koridor üzerinde Çin’den Türkiye’ye 12 günde, Marmaray Boğaz Tüp Geçişinden geçerek Avrupa’ya 18 günde, Rusya’ya 8 günde ulaşmakta, bu sürelerin daha da azaltılması için çalışmalar devam etmektedir.

Böylece, üretim maliyetleri içerisinde önemli paya sahip olan ulaştırma maliyetlerinin düşürülmesi, sanayicimizin ürünlerini ekonomik ve hızlı bir şekilde pazarlara ulaştırmasıyla rekabet gücü artarken ülke kalkınmasına önemli katkı sağlanmaktadır.

1924 yılında inşasına başlanarak 1931 yılında işletmeye açılan ve 2015 yılına kadar neredeyse el değmeyen Samsun–Kalın Demiryolu Hattının Rehabilitasyon Projesi, 2003 yılından beri uygulanan demiryolu öncelikli politikaların bir sonucu olarak hayata geçirilmiştir. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle,  tüm alt ve üst yapısı yenilenerek hizmete açılan 431 kilometre uzunluğundaki Samsun-Sivas Demiryolu Hattında yük taşımacılığına 1 Kasım 2020 tarihinde başlanmıştı. 

350 Milyon Avro’luk bir yatırımla hat kapasitesi ve kabiliyeti artırılan hat, hem doğu, hem de güney aksa giden bir hat olması nedeniyle, Karadeniz'e bağlantı noktasında çok güçlü bir işlev görmektedir.

Günde 200 yük tren seferiyle 91 bin ton yükü ulaştıran Kuruluşumuzun en önemli yük koridorlarından birisi olan Samsun-Sivas demiryolu hattı, Samsun Limanı bağlantısıyla ülkemizin ihracat ve ithalatının en önemli rotalarından birisidir.

Samsun-Amasya hattında tekrar yolcu taşımacılığına başlanılması pandemi nedeni ve hatta devam eden teknik çalışmalar nedeniyle biraz gecikmişti.

Sivas-Samsun arasında modernize edilen 133 kilometrelik Samsun-Amasya ve 47 kilometrelik Amasya-Havza arasında bölgesel tren işletmeciliğine eskisinden daha konforlu bir şekilde bugün yeniden başlamanın mutluluğu içindeyiz. 

Yılda 200 bin yolcuya hizmet vermesi beklenen bu bölgesel trenlerimiz, Samsun-Amasya-Samsun arasında sabah ve akşam olmak üzere toplam 2 sefer, Amasya-Havza-Amasya arasında toplam 6 sefer yapacak.

Her iki hattımızda da 4 vagonlu, 262 kişi kapasiteli olan dizel tren setlerimiz ile yolcularımıza rahat, ekonomik ve konforlu bir ulaşım hizmeti sunmayı hedefliyoruz.

 Tarihimizde büyük öneme sahip, Kurtuluş Savaşımızın iz bırakan yerleşim merkezleri olan Samsun, Havza ve Amasya’yı birbirine bağlayacak bölgesel trenlerimizin yollarının açık olmasını diliyorum”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *