reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.325,43 %-0.756
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM PANCARIN PATRONU OLAN TÜRK ŞEKER İYİ GİTMİYOR

PANCARIN PATRONU OLAN TÜRK ŞEKER İYİ GİTMİYOR

Amasya Şeker Fabrikası 69. Pancar Alım Kampanyasına katılan Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, burada davetlilere hitaben bir de konuşma yaptı.

Amasya’da şeker pancarının gözbebeği yapılması gerektiğini söyleyen CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, “Amasya’mızda şeker pancar ürünümüz göz bebeğimiz yapmamız gerekiyor. Sanki şeker fabrikası üreticisinde ilimizde azalma olduğunu görüyorum. Nihayet Türk Şeker tarafından şeker pancarı alım fiyatı açıklandı. Türkiye’den geçen seneye oran ile bir yıl içerinde tüm dünya ile birlikte yoğun bir fiyat artışı yaşandı. Geçen sene 450 -500 bandında iken bu sene bin 500 bandı çok büyük başarı olarak anlatılıyor. Oysa çiftçinin kullandığı gübre fiyatına baktığımızda yüzde 340 ile 400 artış olmuş. Çiftçinin kullandığı mazota baktığımızda yüzde 250 ile 300 arasında artış olmuş. Kullanılan zirai ilaçlara baktığımızda yüzde 300’lerde artış olmuş. Yine şeker pancarının en büyük katma değerli şekere baktığımızda 5 liradan 27-28 liraya çıkmış bir yıl içerisinde çiftçinin kullandığı tohumda olma üzere bütün maliyet girdileri yüzde 300lerin üzerinde artmışken şeker pancarı fiyatının da bin 400 olması çok normaldir hatta ve hatta yetersizdir” dedi.

Türkiye’de tarımın gerçekten devam ettirilmesinin isteniyorsa, şeker pancarında dünyada 5, Avrupa’da 3’ncü ülke olarak kalınmasına devam edilmek isteniyorsa, buğdayda, soğanda ve tarımın her alanında çiftçinin desteklenmesi gerektiğini de söyleyen CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer konuşmasının devamında, “Çiftçi desteklenmediğinde, yeterli para kazanamadığında maalesef tarlasına da küsüyor, çiftçiliği de bırakıyor. Geçen kampanyaların birinde söylemiştim seker fabrikaları özelleştirilirse şeker ithal edecek ülke oluruz dedim. Bu sene gördük ki Türk Şeker’in yanlış politikaları nedeniyle ilk defa dışarıdan şeker ithal ettik. Türk şeker fabrikalar özelleştirilmeden piyasalara yüzde 40’larad hâkimken şimdi yüzde 35 -30 ların altına düşmekte. Yani pancarın patronu olan Türk Şeker iyi gitmiyor. Eğer çiftçi tarlada üretmezse biz şehirde aç kalırız. Lüks arabalarınız, binanız olsun cüzdanınızda para bol olsun yiyecek yolsa bir işe yaramaz çiftçiye ne kadar verirsek verelim helal olsun diyeceğiz gocunmayacağız. Kooperatifimize alkol üretimini artırmak adına yapacağı yatırıma teşekkür ediyorum. Dünya açısından şeker pancarının bir faydası da oksijen sağlaması.1 hektar şeker pancarının verdiği oksijen tam 63 kişinin bir yıllık oksijenini karşılıyor. Yani Amasya’da üretilen şeker pancarı diğer üreticileri bırakın Türkiye’nin oksijenini sağlıyor. Dünyada iklim kriz var malum. Dünyanın havasını iklimini onaran üründür şeker pancarı. Şeker pancarı tabiri caizse oksijen fabrikasıdır. Şeker pancarı alımında fiyat olarak yüzde 250 civarında artış olduğu övünülüyor. Aslında bunun borçlu olduğu bir nokta var. Buda Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik olması, Türkiye Cumhuriyeti’nde her 4 yılda 5 yılda bir seçimlerin yapılarak iktidarın halk tarafından denetlenmesinin yapılmasıdır.7 -8 ay sonra genel seçimin yapılması şeker pancarı fiyatının buraya çıkmasında çok etkili bir roldür. İyi ki demokrasi var iyi ki seçimler yapılıyor. Şeker fabrikasına ürünler bırakılıyor, iş burada fabrika çalışanlarına düşüyor. Şeker pancarı ne kadar kısa sürede işlenirsen o kadar verimli oluyor. Şeker fabrikası çalışanlarına da emekleri için teşekkür ediyor. Her zaman yanınızdayız.  Şeker fabrikamızın 69. Kampanyası hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *