Merzifon’da daha öncesi böyle bir projeye rastlanmamış, sadece Merzifon’da değil Türkiye’de örneği görülmemiş bir sosyal farkındalık projesinin baş yapıtı olan Helvacızade Pastanesinin sahibi Mustafa Helvacı, Bilgi Gazetesi Muhabiri Emine Tunç’a açıklamada bulundu.
“Çocuklar gülmeyi icat etti, biz mutfağını yaptık!” sloganıyla yola çıkan farklı tasarım ve konseptleri ile alanında Türkiye’de eşine nadir rastlanır türden olan Şilepe Şeker ve Tatlı Atolyesi, tamamen kamusal hizmet ve farkındalık gayesinden esinlenerek kurulmuştur. Uzun yıllardır Merzifon’da edinilen deneyimler ışığında toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden ve 3 şubesi ile ilçenin en önde gelen pastaneler zincirinden biri olan Helvacızade pastaneleri, bu zincire farklı bir amaç katarak Şilepe’yi ekledi.
ŞİLEPE ÇOCUKLAR İÇİN BİR PASTANE OLDU
Helvacızade Pastanesi sahibi Mustafa Helvacı.” Biz 1994 yılından itibaren bu işle meşgulüz. Aslında soyadımızın işini yapıyoruz. Soyadımızda Helvacı bizim. Memleketimizde Merzifon. Burada tatlı üzerine başladık. Şilepe de çocuklar için bir pastane oldu. Fakat bizim buradaki asıl amacımız, çocuklara ücretsiz etkinlik yaptırmak, mutfağı sevdirmek, el becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Biz her gün başvuruda bulunan çocukların formlarını alıyoruz. Başvuranlardan aynı yaş gruplarından, ortalama 8-10 kişi civarında her gün çağırıyoruz. Onlara etkinlik yaptırıyoruz. Hiçbir ücret karşılığı olmadan çocukları mutlu edip, sevindirip gönderiyoruz. Tamamen Helvacızade’nin desteklemesi ve sponsorluğunda ilerliyor.” Şeklinde konuştu.
KÖY OKULLARINDAN BAŞVURU ALACAĞIZ
Mustafa Helvacı,” Okullar açılınca köy okullarından başvuru alacağız. Bununla ilgili bir reklam tanıtım filmimiz var. Onu çekiyoruz. Burada ne yaptığımızı daha iyi anlatacağız. 1 hafta- 10 gün sonra yayında olacak. Sağolsun, Kaymakamımız, Üs Komutanımız bu proje ilgilenip destek verdiler. Okul zamanında özellikle köy okullarını tercih ediyoruz. Burada yaşayan çocuklar pastaneye direkt ulaşabiliyor ama köydeki daha ücra yerdekiler her zaman ulaşamıyor.” Dedi.
450 Çocuğumuzu Davet Ettik
Mustafa Helvacı, “Her gün saat 14:00’da etkinliğimiz oluyor. Bir ya da iki gün öncesinden arayıp, iletişme geçiyoruz. Bugüne kadar da 450 çocuğumuzu davet ettik. Devamda ediyoruz. Bunu şuanda tamamen biz üstleniyoruz. Burası da aslında bir cafe. Butik bir pastane. Buradan elde ettiğimiz gelirleri, geri çocuklar için harcıyoruz. Burası böyle kendi kendine çevriliyor, ticaret anlamında değil.” şeklinde belirtti.
BU FARKINDALIĞIN TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK
Bu farkındalık sadece Merzifon’da değil, Türkiye’de bunun örneği yok. Workshop adı altında eğitim veren yerler var. Saatliği 500 TL’ye. Bu şekilde sadece çocuklara yönelik ve ücretsiz. Ücretsiz olmasını kimse anlamıyor. Paradan daha önemli şeyler var. Bir çocuğun mutluluğu bizim için daha önemli. Biz zaten Helvacızade olarak işimizi yapıyoruz. Burası da bizim eğlence alanımız. Daha sonrası da çocuklar bize gelemiyorsa biz onlara gideceğiz. Tabii bu sadece bizim desteklememizle olmaz. Buna azar azar , firmalar , şahıslar sponsor olmaları lazım. Biz projemizi yüzeysel olarak anlattığımızda dahi herkes dahil olmak istiyor. Fakat biz daha başkasının sponsorluğunu kabul etmedik. Çünkü bu ciddi bir iş. Bir kaç firma biz etkinliklerinizi yapalım, biz de sponsor olalım , haftalık biz de 50 çocuğa etkinlik yaptıralım gibi dile getirenler oldu. Biz haftada 50 çocuğu alıyoruz. Bir yere kadar biz getirdik . Bundan sonra da mesela A firması diyecek ki bu haftayı ben yapayım, B firması bu haftayı biz yapalım. Böyle böyle birçok çocuğa ulaşacağız. Sadece burayla kalmayacağız. Bu proje öyle havada, askıda,macera olsun diye yapılmış bir şey değil. “ şeklinde ifade etti.
Herkesin sorduğu, merak ettiği Şilepe adının nereden geldiğini anlatan Helvacızade Pastanesi Sahibi Mustafa Helvacı,” Şilepe Merzifon yöresine ait, yöresel bir isim. Şilepe genel anlamıyla meyveden, şekerlemeden bulaşan yapış yapış derler, şilepenin anlamı o dur. Şilepe’yi dışarıdan çoğu kişi bilmez. Şilepe de aslında bir çocuğun, şekere şerbete bulaşmasıdır.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.