Merzifon’da tarım sezonunun yaklaşmasıyla birlikte tarla işçilerinin günlük yevmiyeleri netlik kazandı. Tarım işçileri ile işverenler arasında yapılan görüşmeler sonucunda ücretler karşılıklı uzlaşıyla belirlendi.
Yapılan toplantı sonrasında alınan karara göre, yarından itibaren 1 Mayıs tarihine kadar tarla günlük yevmiyesi 900 TL olarak uygulanacak. 1 Mayıs 2026 itibarıyla ise günlük yevmiye 950 TL’ye yükseltilecek. Belirlenen rakamların, hem işçi hem de işveren tarafının ekonomik koşulları dikkate alınarak oluşturulduğu ifade edildi.
Merzifon Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, artan girdi maliyetleri, yaşam şartları ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik konuları da ele alındı. Tarım işçileri temsilcileri, geçim şartlarının her geçen gün zorlaştığını vurgularken; üreticiler ise maliyet artışları nedeniyle dengeli bir ücret politikasının önemine dikkat çekti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda her iki tarafı da gözeten bir ücret tarifesi üzerinde uzlaşmaya varıldı.
Yetkililer, belirlenen yevmiye ücretlerinin sezon boyunca uygulanacağını, taraflar arasında yaşanabilecek olası anlaşmazlıkların ise yine diyalog yoluyla çözüme kavuşturulacağını belirtti. Ayrıca kayıt dışı çalışmanın önlenmesi ve tarım işçilerinin emeğinin korunması adına belirlenen rakamlara uyulmasının önemine vurgu yapıldı.
Merzifon’da tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemlerde binlerce işçiye istihdam sağlandığını hatırlatan sektör temsilcileri, açıklanan yevmiye ücretlerinin tarımsal üretimin aksamadan sürdürülmesine katkı sunacağını ifade etti.
