Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), sosyal medya üzerinden taşınmaz ve motorlu kara taşıtı ilanı paylaşan yetki belgeli işletmeleri Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) konusunda uyardı. Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi platformlarda yapılacak paylaşımlarda belirlenen şartlara uyulmaması halinde her bir aykırılık için 286 bin 206 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceği bildirildi.
Merzifon TSO tarafından yapılan bilgilendirmede, EİDS yükümlülüklerinin yalnızca ilan siteleriyle sınırlı olmadığına, elektronik ortamda verilen ilanları da kapsadığına dikkat çekildi.
Sosyal Medyada İlan Paylaşımına Yeni Düzen
Daha önce Instagram, Facebook ve WhatsApp dahil elektronik ortamlarda yalnızca EİDS doğrulaması yapılmış taşınmaz ve taşıt ilanlarının bağlantılarının paylaşılması gerektiği belirtilmişti.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son değerlendirmeyle, yetki belgeli emlak ve motorlu kara taşıtı işletmelerinin dijital pazarlama kanallarını daha etkin kullanabilmelerine yönelik önemli bir uygulama hayata geçirildi.
Buna göre işletmeler, EİDS doğrulaması yapılmış ilanın bağlantısını paylaşmaları şartıyla sosyal medya gönderilerinde fotoğraf, video, fiyat bilgisi ve ilan açıklamalarına da yer verebilecek.
Ancak paylaşımda kullanılan görsellerin ve açıklamaların, EİDS üzerinden doğrulanan ilandaki taşınmaz veya araçla ilgili olması gerekiyor.
Kurala Uymayana 286 Bin TL’ye Kadar Ceza
Merzifon TSO, özellikle emlak ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri kurallara dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Yapılan açıklamada, sosyal medya platformlarında belirtilen şartlara aykırı şekilde ilan paylaşan kişiler hakkında her bir aykırılık için 286 bin 206 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceği belirtildi.
Yeni uygulamayla birlikte emlakçılar ve motorlu kara taşıtı ticareti yapan yetki belgeli işletmeler, sosyal medyanın sunduğu pazarlama imkânlarından yararlanmayı sürdürebilecek. Ancak ilanların EİDS üzerinden doğrulanması ve sosyal medya paylaşımındaki bilgilerin doğrulanmış ilanla uyumlu olması zorunluluğu önem taşıyor.
Merzifon TSO’nun açıklamasıyla bölgede faaliyet gösteren emlak ve otomotiv işletmelerinin yüksek idari para cezalarıyla karşılaşmamaları için EİDS kurallarına uygun hareket etmeleri gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.
