reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.830,50 %0.058
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM KUŞBURNU PAZARDAKİ YERİNİ ALDI

KUŞBURNU PAZARDAKİ YERİNİ ALDI

Doğadan bin bir zahmetli toplanan, kış aylarında içeriğindeki yüksek vitamin değeri nedeniyle çay ve marmelat olarak rağbet gören kuşburnu pazar tezgahlarında yerini aldı.

Daha çok vatandaşlar tarafından kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılan kuşburnu, semt pazarlarında kilosu 20 TL'ye satılıyor.

KUŞBURNU YAZ VE KIŞ TALEP GÖRÜYOR

Kuşburnunda yüksek oranda C vitamini bulunduğunu belirtirken pazarcı esnafı;”bin bir zahmetle toplanıyor. Hem marmelat hem de çayı yapılıyor. Kuşburnu tezgahlarımızda yeni piyasaya çıktı. Kilosunu 20 TL’den satıyoruz. Yeni çıktığı için biraz pahalı olabilir ama dağlardan toplaması biraz zahmetli ve dikenlerin arasından toplanıyor.

Mide bulantısına, kusmaya, kalbi güçlendirmeye ve kabızlığa iyi geldiği söyleniyor. Birçok faydası var, anlatmakla bitmez. Herkes kuşburnu arıyor. Yaz ve kış talep görüyor. Marmelat yapanların dışında kış aylarında çayını tüketmek için kurutanlarda oluyor’dedi.

KUŞBURNUNUNYEMESİ GÜZEL AMA YAPIMI ZAHMETLİ

Pazara kuşburnu alamaya gelen vatandaşlardan Hatice Gürgen ise;”Pazara kuşburnu almaya geldik. Yemesi güzel ama bir o kadarda yapımı zahmetli. Kuşburnumuzu pazardan alıp gideceğiz. Evde ailecek temizleyip düdüklüde haşladıktan sonra tencerede şekerle kaynatıp marmeladını yapıp şişelere koyacağız. Kışında sabah kahvaltılarında afiyetle yiyeceğiz.  Ben biraz fazla aldım azını da kurutup kışın çayını yapmak için. Vücudumuza çok yararlı. Sürekli doktora gitmek yerine dağdan yetişen bitkileri yiyip çayını içmek lazım. Bu sene kuşburnu geçen seneye göre pazarda biraz pahalı geldi. Gerçi onlara da hak vermek lazım dağlarda dikenlerin içinde topluyorlar yapacak bir şey yok. En azından organik yetişiyor. Bizlerde marmelatımızı kendimiz yaptığımız için sıkıntı olmuyor. Katkı maddesi de yok. Gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz. Yapımı zahmetli hazır marmelatını almak istesek ya tadı çok şekerli geliyor yada nasıl yapıldı yapan temiz mi diye içimizde rahat etmiyor. O yüzden en iyisi zahmetli de olsa kendimiz gözümüz görerek yapmak’ifadelerini kullandı.

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

KANSIZLIĞA İYİ GELİR

Özellikle kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok yaygın görülen bir problem. çok yaygın bir sorun. Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler.

GÖZLERİ KORUYOR

Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösteriyor.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR

Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratıyor. Kolajen seviyesini de artırıyor. Yara izleri ve akneleri gideriyor. Kuşburnunun çekirdekleri, Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırıyor ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor.

KABIZLIĞI ÖNLÜYOR

Her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor.

KANSERE KARŞI KORUYOR

Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu, içeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engelliyor.

KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterol seviyesinin yükseltilmesinde faydalı olan kuşburnu, bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Kuşburnunu çay olarak demleyip tüketebileceğiniz gibi, şekersiz marmeladını yaparak da faydalanabilirsiniz.

KUŞBURNUNU DEMLERKEN VE TÜKETİRKEN ÇOK ÖNEMLİ KURALLAR;

5-6 adet kuşburnunu hafif ezerek çatlatın. Ardından bir bardak (200 ml) kaynar suda 10 dakika demleyin.

Demlerken kapağını kapalı tutun.

Uzun kaynatırsanız içeriğindeki C vitamini o kadar azaldığından, demleme süresini de uzatmayın.

Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.

Soğuma sırasında C vitamini miktarı hızla azaldığından, marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor.

Kuşburnunu ister bütün, ister ufalanmış ister toz haliyle olsun saklarken mutlaka ışıktan muhafaza edin ve cam kavanozda saklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *