İçten Triko sahibi Salih Mesci, gazetelerimize sektör hakkında bilgiler verdi.
30 senedir bizzat bu işin içinde olduğunu söyleyen Mesci, “İsmim Salih Mesci Merzifon doğumluyum. 1968 yılında Merzifon’da doğdum. Babam eski adı Gemerez yeni adı Aksungur, annem ise Şeyhyeni köyünden. 6 kardeşiz babam önceden esnaftı. Daha önceleri biz çocukken liseyi bitirene kadar babam bu işi hazır alır satardı. Bende bu işin imalatına karar verdim. Endüstri meslek lisesi elektrik bölümü mezunu olmama rağmen böyle bir işe merak sardım. Elektrik işiyle bu iş yan yana zaten. Elektrikten anlamayan bu işi götüremiyor. Sağ olsunlar meslek lisesindeki öğretmenlerimiz bize her şeyi öğrettiler onlar sayesinde biz bu işimizde acemilik çekmedik. Yaklaşık 30 senedir bizzat bu işin içerisindeyim. Bir müddet ara verdim fakat 2001 yılından beri kesintisiz 20 yıldır bu işte iştigal ediyorum. Daha önceki iş yerim eski belediyemizin hal binasında alt kattaydı. Orada çalışıyordum küçük bir atölyem vardı kısıtlı imkanlarla başlamıştım. Daha sonra bu tarafa geldim burada eşimin çocuklarımın destekleriyle ailecek bir müddet çalışma şartıyla işimizi büyüttük.” Dedi.
İÇTEN İSMİNİ ÇOK DÜŞÜNDÜK
İçten isminin 2 tane içeriği olduğunu dile getiren Mesci, “İçten ismini çok aradık çok düşündük. Biz içlik üzerine çalışıyoruz. İç giyim çamaşır, elbise, kıyafet, gömleğin altına giyilen iç giyim üzerine çalışıyoruz. Ağırlık olarak malımız o bizim. Bizde buna ne yapabiliriz nasıl isim koyabiliriz diye içinizdeki ten hesabı içten olaraktan bir isim bulduk. Halkımızın Lâdik örmesi olarak bildiğinin daha kalitelisini daha düzgününü yapıyoruz. Bir de biz çok içten bir insanız davranışlarımız, hareketlerimiz herkese çok içten davranıyoruz. Bunu da onun yanına katmış olduk. İsmimizin 2 tane içeriği var; bir yapımız ve karakterimiz bir de mamullerimiz.” İfadelerini kullandı.
EKMEĞİMİ BÖLÜŞME TARAFTARIYIM
İçlik olarak alt ve üst giyim yaptıklarını söyleyen Mesci, “İçten iç giyim olaraktan makine yünü dediğimiz akrilik kum akrilik iplikten alt ve üste giyilmek için içlik yapıyoruz. Bunun yanı sıra kadınlar için yelek erkekler için hırka, mont türü olarak triko üretiyoruz. Trikodan başka hiçbir şey yapmıyoruz artı biz 2 sene öncesine kadar okul kıyafetleri yapıyorduk. Merzifon’un okul trikolarının çok büyük ekseri kısmını ben karşılıyordum. Merzifon’umuzun güzide mağazaları bunları satıyorlardı. 3 kalem üzerine ağırlığımız ama bir talep gelip de şundan bana 300-500 tane yap dediği zamanda makinalarımız bunlara müsait istediğimiz malı istediğimiz trikoyu istediğimiz kalemi çıkarma kabiliyetimiz var. Fakat tek çeşit üzerine meşhur olalım Merzifon’u merkezîleştirelim hesabı düşüncesiyle ağırlık iç giyim üzerine çalıştık. Bu bölgede de Samsun, Çorum, Tokat bu civarda da içlik deyince akla Merzifon’da İçten Triko geliyor. 20 senedir kesintisiz bu işte çalışıyorum. Bir insan 20 senedir iş yapar da tanınmaz mı diyecek olursanız bilinmememin sebebi perakendeyle hiç işim olmaması ben yaptığım mamulü buradaki mağazalara vererek ekmeğimi bölüşme taraftarı oldum. Hiçbir zaman direkt müşterilere satıp hem esnaflara zararım olmasın hem de bir paylaşım olsun amacındaydım. Bundan dolayı da Merzifon’daki esnafların özellikle Hacı rahat Caddesi ve diğer giyimcilerin çoğu benim müşterimdir. Hep bunlara toptan verip onlarla ekmeğimi paylaşma gayretine girdim. Personel olarak zaman zaman değişiyor. Bizim işimizde kışın yoğun oluyor 3-4-5 taneye kadar çıktığı oluyor. Fakat sabit 2 personelim bide işin başında olan kızımla beraber 3 personel çalışıyor. Zaten trikoda marifet makinalarda konfeksiyon gibi değil. Bir konfeksiyon atölyesinde 10 kişinin çıkaracağı işi, triko atölyesinde 3 kişi rahatlıkla çıkarıyor.” Dedi.
PENYE VE LAKOZ İMALATI YAPACAĞIZ
İçten Triko olarak hedeflerinden bahseden Mesci, “İçten Triko olarak şöyle bir hedefimiz var; penye ve kumaş üzerine de çalışmalarımız olacak. Okul üzerine biz triko olaraktan aranan bir markaydık. Fakat okullarımızın yeni yapılması daha iyi şartlarda olmasından dolayı öğrencilerin trikoya ihtiyaçları kalmadı. Öğrenciler servislerle gidip geliyor dolayısıyla okul kıyafetleri lakoz ve sweatlere döndü daha ince kıyafetlere döndü bizde bundan dolayı okul kıyafetleri yapmayı bıraktık. Fakat okul kıyafetleri satan eski müşterilerimizin bizden bir talebi var. Trikodayken senden çok memnunduk. Bugün istiyorduk yarın dükkanımızda oluyordu. Ödemesini sizin değil bizim istediğimiz gibi yapıyorduk. Öyle bir rahatlığımız vardı ama bu rahatlık elimizden gitti. Bizi Samsun hatta daha uzak memleketlere muhtaç etme başla artık şu penye işine okul penyelerini de senden alalım diye bir talep var. Biz de bu talebi nasip olursa değerlendireceğiz önümüzdeki sezona okul kıyafetlerini de penye ve lakoz olarak yapmayı düşünüyoruz. Öyle bir planımız var. Biraz ön çalışma gerektiriyor onları da nasip olursa yapıp da numunelerimizi çıkarıp fiyatlarımızı arkadaşlarımızın alabileceği şekilde ayarlayabilirsek önümüzdeki sene okul kıyafetleri üzerine penye ve lakoz imalatını yapacağız.” İfadelerini kullandı.
5’TE 3 ALT GİYİM SATIŞI OLUYOR
İmalatçı olarak toptan satış yaptıklarını söyleyen Mesci, “Biz imalatçı olarak toptan veriyoruz. Dükkanlara verdiğimiz fiyatın söylenmesi etik değil ama yaklaşık 20 liraya kadar geliyor. Ödemeye göre aldığı miktara göre 18 ile 20 arasında değişiyor. Biz takım olarak paketleyip satmadığımız için tek fiyatları böyle oluyor. Alan müşteri ihtiyaç duyarsa takım oluyor. Çünkü sistemde şöyle bir şey var. Bin takım mal veriyorsun adam 600 tane üst, 200 tane alt satıyor geri kalanı elinde kalıyor, satamıyor dolayısıyla benim müşterime yük oluyor. Ben her zaman yaptığım malı kendimiz giyeceğimiz gibi yapıyorum. Satacağım sistemi de müşterinin rahat satabileceği şekilde ayarlamaya çalışıyorum. Çünkü ben tezgahtarlıktan gelmeyim. Tezgahtarlığı da biliyorum hazır satıcılığı da biliyorum imalatı da biliyorum. Hem arkadaşlarım mağdur olmasın hem de ellerinde mal kalmasın diye gayretimiz oluyor. En çok alt giyim satışı oluyor. Üst giyimde satılıyor ama en çok alt giyim tercih ediliyor. 30 bin adet üretiyoruz 18 bin tane alt, 12 bin tane de üst satıyoruz. Oran olarak söylersek de 5’te 3 alt, 5’te 2 üst gidiyor diyebiliriz.” Dedi.
DAHA İYİ SATIŞLAR YAPTIK
Pandemi de satışların daha iyi olduğunu dile getiren Mesci, “Pandemiden etkilenmeyen meslek dallarından biriyiz. Özellikle toptancılara çalıştığımız için oldu. Pandemideki ortamdan Toptancılarımız çok memnun kaldılar çünkü dükkancılar İstanbul’a, Bursa’ya gidemedi. Bu işin merkezine gidemedikleri için hep yanlarındaki toptancılardan mal almayı tercih ettiler dolayısıyla bu toptancıların işine yaradı. Bizim de işimize yaradı. Bizde dolayısıyla daha iyi satışlar yaptık.” İfadelerini kullandı.
ÖZEL HABER : TUĞÇE DEMİRTAŞ