Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve DOKAP işbirliği ile ‘Gübre Yönetim Sistemi Projesi’ kapsamında Gübre Karıştırma Makinesi Dağıtım Töreni Suluova’da düzenlendi.
Törende konuşan Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, Amasya’nın tarımsal faaliyetlerinin yanı sıra hayvancılıkta da gün geçtikçe kendisini geliştirdiğini söyleyerek, “İlimiz tarımsal faaliyetler yanı sıra hayvancılıkta da gün geçtikçe kendini geliştirmektedir. Zira biliyoruz ki; “tarım ve hayvancılık bu toprakların geçmişidir ve geleceği olacaktır”. İl genelinde 197.104 büyükbaş, 261.587 küçükbaş hayvan ve toplam 13.356 büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunmaktadır. Suluova ilçemiz Amasya genelinde hayvancılık denildiğinde ilk akla gelen ilçemiz olup; 54.843 büyükbaş, 18.405 küçükbaş, 1 Milyon 209 Bin Kanatlı hayvan bulunmaktadır. İlçemizde hayvancılık faaliyetleri ve hayvancılık ile alakalı sanayi günden güne daha da ilerlemektedir. İlçemizde 2022 yılında genişleme çalışması tamamlanmış Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta olup; ilave alan ile birlikte toplam 152,5 hektar alan üzerinde 17.228 büyükbaş hayvan kapasite ile 57 besi parseli ve 5 sanayi parseli olmak üzere toplam 62 adet üretim parseli oluşmuştur. Besi OSB içerisinde 2 sanayi parselinde 6,65 megawatt ve 1 megawatt kapasiteli olmak üzere 2 adet biyogaz tesisi bulunmaktadır. Dünyada ve Ülkemizde artan nüfusun besin ihtiyacı daha fazla besin maddesi üretilmesine, bu üretim ihtiyacı da tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde daha fazla verim alma çalışmalarına neden olmuştur. Fazla verim alma ihtiyacı sonucu bu faaliyetlerden kaynaklı atık madde miktarlarında da artış görülmüş ve bu artış sonucunda çevreye verilen zarar yüksek oranda artmıştır” dedi.
Göktekin yaptığı konuşmanın devamında; “Hayvancılık işletmelerinde gübre yönetiminin doğru yapılmaması çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyerek yer altı suları, toprak, görüntü ve koku kirliliğine sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukların giderilmesine katkı sağlamak amacıyla gübrelerin uygun şekilde depolanması büyük önem arz etmektedir. Gübrenin depolandığı yerlerde homojen bir şekilde karışması ve gübrenin çukurdan kolay aktarılması için gübre karıştırma makinesinin kullanılması gerekmektedir. Böylelikle uygulaması yapılacak tarımsal araziye hayvan gübresi homojen bir şekilde dağıtılacaktır. Ayrıca gübre çukurlarında bulunan hayvansal atıklar biyogaz tesislerinde de değerlendirilmektedir. Biyogaz üretiminden sonra atıklar yok olmamakta, çok daha değerli bir organik gübre haline dönüşmektedir. İkinci ürün olarak ise Biyogaz üretimi sonucunda, sıvı fermente ürün elde edilir. Bu ürün gübre niteliğinde, toprak iyileştirici olarak kullanılabilen bir üründür. Fermente gübre, tarımsal açıdan son derece değerlidir. Bu ihtiyaca destek olmak amacı ile DOKAP’ın katkısıyla toplam tutarı 2 milyon 742 bin TL olan Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projemiz ile 36 yetiştiricimize 36 adet Gübre Karıştırma Makinası desteği sağlanacaktır. Bu bağlamda bu projelerin sürekli hale gelmesi için sürekli destek ve teşviklerinden ötürü, bütün tarımsal faaliyetlerde bizi yalnız bırakmadıkları için, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize Sayın Milletvekillerimize, minnet ve şükranlarımı arz ediyorum. Aynı zamanda Projenin hazırlanmasında emeği geçen mesai arkadaşlarıma, DOKAP yetkililerine ve Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliğine teşekkür ederken; dağıtımını yaptığımız makinelerin yetiştiricilerimize, ilimiz hayvancılığına hayırlı olması temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.