reklam
reklam
38,4423 %-0.13
43,5677 %-0.45
3.991,39 % -1,94
96.487,41 %2.641
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM EV HANIMLARININ TARHANA MESAİSİ BAŞLADI

EV HANIMLARININ TARHANA MESAİSİ BAŞLADI

Amasya’da kadınlar bin bir derde deva kışın vazgeçilmez çorbası için tarhana mesaisine başladı.

Kimileri pişirdiği tarhanaları şişelere koyarken kimileri de sıkma denilen tarhanaları kurutarak kış için hazırlıyor.

Tarhana hazırlığı yapanlardan biri de Amasyalı ev hanımı Şerife Kavi. Şerife Kavi her yaz kendi ve çocukları için kışlık tarhana yapıyor.

Kavi kimilerinin tarhanayı pişirip şişelerde muhafaza ettiğini ifade ederken kendisinin büyüklerinden öğrendiği sıkma denilen elle sıkılıp sele adı verilen kurutma aracında kuruttuğunu söyledi.

TARHANANIN YAPILIŞI

Tarhananın yapılışı hakkında bilgi veren Şerife Kavi, “ tarhananın birçok çeşidi ülkemizin her tarafında yapılıyor. Biz Amasya’da sıkma dediğimiz süzme yoğurttan yapılan yarmalı tarhana yapıyoruz.

(süzme yoğurt), yumurta, yoğurt, kırık dövülmüş yarma, soğuk su, un ve tuz tarhana için kullandığımız malzemelerimiz. Öncelikle bir kabın içerisine süzme yoğurt, yumurta, yoğurt, yarma katılarak karıştırılır. Un eklenerek karıştırılmaya devam edilir ve akabinde yavaş yavaş su katılır. Karışım tamamlandıktan sonra tenceremizi orta ateş üzerine alırız ve karıştırmaya devam ederiz. Koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Almaya yakın tuz ilave edilir. Tarhana bozulmaması için normal zamandan az daha tuzlu olmalı. Daha sonra Islak bezi serdiğimiz sele adını verdiğimiz eleklerin üzerine tarhanalar serilir. Bezin ıslak olmasının nedeni tarhananın yapışmaması içindir.  Kimi ev hanımları da aynı malzeme ile pişirerek çam şişelerde muhafaza eder” dedi.

ÇOCUKLARA MUTLAKA TARHANA ÇORBASI İÇİRİN

Tarhananın faydalarına da değinen Ev hanımı Şerife Kavi, “Ben çocuklarımı tarhana çorbası ile büyüttüm. Şimdi torunlarımı da büyütüyorum. Mutlaka çocuklara kış aylarında içirin bu çorbayı. Tarhana da yoğurt olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir. Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir. Süt ile yapıldığında çocuklar için birçok faydası vardır. Zihinsel gelişimi destekler. Birçok faydası var işte tarhananın. Her şeyi evimizde yapmaya çalışıyorum. Ben büyüklerimden böyle gördüm. Çocuklarıma da öğretiyorum. Her şeyin en faydalısı doğal olandır. Çocuklarımıza,  torunlarımıza doğal şeyler yedirelim. “diye konuştu

Şerife Kavi tarhanayı hazırlarken minik torunu dikkatle anneannesini izledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *