Merzifon Bedensel Engellilerle Yardımlaşma Derneği Başkanı Keriman Topal, “Bize göre gerçek engel kişinin organlarının eksik olması değil insanlıkta, karakterde, sevgide ve şefkatte eksiklik olmasıdır.”dedi.
Topal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, derneklerinin engelli insanların ekonomik, kültürel, sosyal ve sportif yönden ilerlemesine destek olmak, bireysel toplumsal kurumlar boyutunda dayanışma ve gelişmesine katkıda bulunmak ve Merzifon halkının dayanışmaya, yardımlaşmaya özendirilmesini sağlamak amacıyla faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.
Merzifon Bedensel Engellilerle Yardımlaşma Derneği olarak, engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çeşitli etkinliklerin uluslararası alanda organize edildiği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında en önemli vurgunun ‘her türlü koşul ve olanağın engelli bireyler ve engelli olmayan bireyler için eşit olması’ gerekliliği kanısında olduklarını ifade eden Topal, şunları söyledi:
“Engellilerin heterojen yapısı ve karşılaştıkları çoklu ayrımcılık ve yaşamlarındaki ihtiyaçları konusunda bütüncül bir çerçeveyle kamu farkındalığına ihtiyaç vardır. Çünkü, engellilerin sosyal ve ekonomik entegrasyonunun sağlanması için uygun tedbirlerin alınmasına duyulan ihtiyaç çekicidir.
Engellileri sosyal hayattan dışlama, Türk insanının ulusal değerli ile bağdaşmamaktadır. Bizler “Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü” diyen bir milletin fertleriyiz.
Ülkemizde son yıllarda engellilerin kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri, toplumsal hayata tam ve eşit katılımı saylayabilmelerine yönelik gerekli yasal düzenlemeler büyük oranda tamamlayarak uygulamaya geçilmiştir. Mevcut yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için, ilgili paydaş kurumların engelli bireylerle birlikte çalışması gerekmektedir. Bu birliktelik ile engellilere sağlanacak yerel iyileştirme hizmetleri sayesinde yaşamda kolaylıklar gerçekleştirebilecek ve toplumdaki her bireyin yararlandığı tüm olanaklardan, onlarla bağımsızca faydalanma hakkına sahip olacaktır. Belirtilen alanlardaki herhangi bir soruna çözüm bulma toplum ve ulusal anlamda önemli bir mücadeledir.”
-“TÜM DUYARLI HALKIMIZI DA ONURLU MÜCADELEMİZE DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ”
Topal, açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:
“Bize göre gerçek engel kişinin organlarının eksik olması değil insanlıkta, karakterde, sevgide ve şefkatte eksiklik olmasıdır.
Bu çoğunluğun üretkenlikleri ortadan kaldırarak yaşamdan tümüyle koparılması, insan hakları başta olmak üzere, evrensel tüm değerlere aykırıdır.
Büyük Önder M.Kemal Atatürk’ün “ülkelerin uygarlık düzeyi sakatlara verdikleri değerle ölçülür” sözü ile engelli yurttaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmak toplumsal bir görevimizdir diyor, toplumda etkin, özel ve değerli olduklarını bir kez daha hatırlatarak, hepimizin potansiyel bir engelli adayı olduğu gerçeğiyle, tüm engellilerimizi derneğimiz saflarına, tüm duyarlı halkımızı da onurlu mücadelemize destek vermeye davet ediyoruz.
İçinde bulunduğumuz hepimizi derinden etkileyen pandemi sürecini hep birlikte aşacağımıza ve güzel günlerin yakın olduğuna inanıyor, sağlıklı ve huzurlu günler dileyerek manevi desteği yanımızda hissettiğimiz sizlere yürekten teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyoruz.”