Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından dişi sığırlarda kızgınlıkların saptanması ile ilgili bilgilendirici açıklamada bulunuldu.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kızgınlığın saptanması hayvanın sağlık durumuna ve dış faktöreler (yaşanan çevre, mevsim, beslenme ve barınmaya) bağlı olarak değişebilir. Kızgınlık durumu yaklaşık olarak 6 -18 saat arasında sürer. Sığırlarda kızgınlığın saptanmasında tek özel davranış olan atlamaya izin verme refleksinin gözlemlenmesi için yeterli zaman ayırılmalıdır.
Gözleme dayalı tesbit; etkili, güvenilir, basit ve ucuz olmakla beraber yeterli zaman ayrıldığı takdirde temel yöntem olarak değerlendirilir. En uygun zaman, sağım ve yemleme gibi işlerin yapıldığı saatlerin dışındaki (Sabah sağımdan önce, Akşam, işlerin bitmesinden 1 saat sonra) sürünün sakin olduğu dönemdir. En az 20 dakika boyunca iki kez gözlemlenmesi gereklidir. Kaygan zemin, gözlemi etkileyen kör noktalar, yetersiz aydınlatma, sadece sağım ve yemleme zamanı gözlemlemek kızgınlık tespitini olumsuz etkiler.
Kızgınlık belirtileri:
Diğer hayvanların atlamasına izin vermesi, üzerine atlandığında hareket etmemesi,
Kızgın hayvanın birden fazla ineğe atlamaya çalışması,
Diğer ineklerin sırtına çene ucunu dayaması veya vulvalarını koklaması,
Kızgın hayvanın atlaması sırasında vaginadan çara(servikal mukus) akıntısı gelmesi.
Yukardaki belirtilere göre kızgınlığı tespit edilen hayvanlar; öğleden sonra veya akşam kızgınlık göstermişse sabah, sabah kızgınlık göstermişse akşam saatlerinde tohumlama yapılması uygundur. En uygun tohumlama zamanı için tohumlamacı ile yetiştirici arasındaki iletişim çok önemlidir” ifadelerine yer verildi.