reklam
reklam
38,6476 %-0.01
43,7777 %0.12
4.152,78 % -0,72
99.630,00 %2.67
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM “DEPREM SONRASI İKİNCİL AFET İHTİMALLERİNE DİKKAT”

“DEPREM SONRASI İKİNCİL AFET İHTİMALLERİNE DİKKAT”

TEMA Vakfı Amasya İl temsilcisi Fazlı Özveren depremlerden sonra bölgede yaşanan atık sorunu ciddi tehlike alarmı vermekte olduğunu söyledi.

Deprem Sonrası İkincil Afet İhtimallerine dikkat edilmesini konusunda uyarıda bulunan Özveren açıklamasının devamında, “ 6 Şubat’ta meydana gelen, on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği ve yüz binin üzerinde yaralımızın olduğu depremlerden sonra bölgede yaşanan atık sorunu ciddi tehlike alarmı vermektedir!

On binlerce binanın yıkıldığı söylenen bölgede, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı tarafından yapılan son açıklamaya göre acil yıkılması gereken bina sayısı ise 50.000'den fazla.

Yaşadığımız felaket sonrasında enkaz kaldırma çalışmalarındaki hafriyat atıkları halk ve çevre sağlığını tehdit edebilecek ciddi riskler taşımaktadır.

Yıkılan ve yıkılacak olan binalarda bulunan molozlar; içerisinde barındırabileceği kimyasal, elektronik ve asbest gibi içerikler sebebiyle tehlikeli atık özelliği taşımaktadır.

Salgın hastalıkların önüne geçilmesi ve hijyen şartlarının sağlanması için bölgede acil olarak atık yönetimi prosedürleri uygulanmalıdır.

Öncelikle kaldırma, taşıma ve geçici depolama çalışmalarına özen gösterilmeli, taşınan araçlarda sızıntı ve tozumanın önüne geçilmesi için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

Atıkların bertarafı ve depolanmasında ise tüm canlıların yaşam alanı olan doğal alanlar (ormanlar, meralar, tarım alanları, dere yatakları vb.) kesinlikle kullanılmamalıdır.

Atıklar, kentsel çöp depolama alanlarına da dökülmemelidir. Tehlikeli atık sınıfındaki bu atıkların başka atıklarla birleşerek çevreye zararı olabilecek tehlikeli atık haline gelmelerine, doğal varlıklarımızı kirletmelerine ve doğal varlıklarımızın vasıflarını yitirmelerine izin verilmemelidir.

Bu atıkların depolanacağı alanlar belirlenirken, toprağın vasfı (tarım alanları ve meraların korunması), zeminin geçirgenliği (yer altı sularının korunması), doğa koruma alanlarının konumu (sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin korunması) gibi etkenler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *