reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.160,01 %-0.484
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kapalı
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ÇOCUKLARLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN KURALLARI

ÇOCUKLARLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN KURALLARI

Çocukluk dönemi bir kişinin tüm hayatını etkilediğini, çocuğunuzla olan iletişim biçiminiz aslında onun kendine ve başkalarına olan bakış açısını, okul başarısını, meslek ve evlilik gibi alanlarda ki seçimlerini, özgüvenini, hayattan aldığı zevki, iletişim becerilerini, insan ilişkilerini ve ruh sağlığını büyük ölçüde etkilediğini dile getiren Psikolog Kübra Kurnaz, doğru iletişim için 5 temel altın kuralı Gazetemiz Muhabiri Emine Tunç’a anlattı.

Her ebeveyn çocuğuyla sağlıklı bir iletişim kurmak ister. Çocukluk dönemi bir kişinin tüm hayatını etkilediğini, çocuğunuzla olan iletişim biçiminiz aslında onun kendine ve başkalarına olan bakış açısını belirlediğini söyleyen Psikolog Kübra Kurnaz, anne ve babalara çocuklarıyla ilişkilerini güçlendirecek 5 öneride bulundu.

İşte, çocuklarla doğru iletişim kurmanın 5 temel altın kuralı

DİNLEMEK

Dinlemek iletişimin yapı taşıdır. Ebeveynlerin çocukları ile iletişim kurarken ilk hedefleri onları gerçekten etkin bir şekilde dinlemek ve söylediklerini anlamak olmalıdır. Çünkü tam olarak anlayamadığımız biri ile sağlıklı iletişim kurmamız pek mümkün değildir. Etkin dinlemenin ilk kuralı, başka bir şeyle uğraşmadan yalnızca karşımızdakinin söylediklerine odaklanmaktır. Yani elinizde telefon varken, bir yandan çocuğu dinlemek etkin bir dinleme  biçimi değildir. Çocuğunuzu etkin dinlemenin onun gelişimi ve sizin çocuğunuzla olan ilişkiniz üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Ebeveyni tarafından can kulağıyla dinlenen çocuk, söylediklerinin değerli olduğunu düşünür ve bu da onun kendine olan güvenini geliştirir. Ayrıca dinlendiğini hisseden çocuk anlatma konusunda da daha yüksek bir motivasyona sahip olacaktır.

GÖZ TEMASI

Öncelikle, iletişim kurarken çocuğun göz hizasına inmeli ve onunla göz kontağı kurmalıyız. Çünkü bu sayede çocuk değerli olduğunu ve anlaşıldığını hisseder. Bu davranış çocuğun hem kendine olan güvenini, hem de iletişim kurduğu yetişkin ile olan ilişkisini olumlu yönde etkilemektedir. Göz teması kurmanız çocuğunuzun kendisini önemli hissetmesine neden olur. Konuşma başlamadan önce onu kucağınıza alabilir ya da onun mesafesinde oturabilirsiniz. Yukarıdan konuşmanız onun karşısında bir güç olduğunuz imajını yaratabilir. Söylediklerini anladığınızı belli etmek için onay işaretleri verin.

SES TONU

 Ses tonunuzu iyi ayarlamak da çocuklarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Ses tonumuz normal bir düzeyde olmalıdır. Fazla alçak veya fazla yüksek ses tonu tercih edilmemelidir.  Çünkü her ikisi de çocuğun sizi anlamasını ve size odaklanmasını zorlaştıracaktır. Ayrıca konuşmalarınızı jest ve mimiklerinizi kullanarak zenginleştirmeniz, çocuğun söylediklerinize odaklanmasını zorlaştıracaktır.

TUTARLILIK

 Almış olduğunuz her yeni karar ya da koymuş olduğunuz her kural kararlı ve sürekli bir biçimde uygulanmaya devam edilmelidir. Sağladığınız tutarlılık doğru davranışın yerleşmesini sağlayacaktır. Söz verdiğiniz şeylerde kesinlikle geri çekilmeyin. Bu onun size olan güvenini zedeler. Ona ait olan sınırları aştığında uyarıda bulunun. Bu uyarılar çocuğu azarlayacak ya da rencide edecek biçimde olmamalıdır. Açıklayıcı bir uyarı, bu davranış sonrasında ondan beklediğiniz davranış biçimi ve kararlı bir tutumla zaten istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Yanlış bir davranış yapmış olsa bile ondan bahsederken öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayın. Bu davranışı ile onu sevmenizden bir şey eksilmediğini hissettirmelisiniz. Olumlulardan sonra olumsuz davranışlar nedenleri ile vurgulanmalı ve çözüm için birlikte yeni kararlar alınmalıdır. Unutmayın çocuklar hayatı ebeveynlerini model alarak öğrenirler. Çocuğunuza ve çevrenizdekilere karşı olan yaklaşımınız, çocuğun iletim biçimi ve kişiliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.   

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *