Amasya Çini Atölyesinde 5 ve 6 yaş grubu çocuklar drama tiyatro gösterisi ile çini yaparak hem değerlerimizi hem de çini sanatının inceliklerini öğrendiler
Yaratıcı Drama Eğitmeni ve Masal Terapisti ayrıca Hikaye ve masal anlatıcısı Seda Kaşka, öğrencilere Ferhat ile Şirin efsanesi yaratıcı drama tekniği ile anlatıyor. Tekniklerle öğrencilerin aklında masala dair neler kaldığını birer cümle yada birer kelime ile yorumlayacakları isteniyor. Daha sonra öğrenciler masala dair eğitmenler tarafından hazırlanan Çinileri boyayarak hem eğlenceli vakit geçirip hem de öğreniyorlar.
Projedeki asıl amaçlarının milli kültürümüz olan efsaneyi öğrencilerle yaşamak ve yaşatmak olduğunu belirten Seda Kaşka;”Bugün burada Saklı Çini Atölyesinde yaratıcı drama teknik ve yöntemleriyle hep birlikte çini sanatını yaşayıp inceleyeceğiz. Temel konumuz Amasya’mızın çok kıymetli masallarından, efsanelerinden birisi olan Ferhat ile Şirin efsanesi üzerine dramanın teknik ve yöntemlerimizi kullanarak eğlenceli, eğitici keyifli bir atölye süreci yaşayacağız. Ferhat ile Şirin efsanesinin çok bilindik Amasya’nın kıymetli efsanelerinden birisidir. Bizim buradaki farkımız yaratıcı drama teknik ve yöntemleri diyoruz. Yaratıcı drama durumlardan yola çıkarak kişilerin bireylerin katılımcıların zihninde kalıcı olması adına ve edinilen bilgiyi üretime geçirmek adına bir takım teknikler kullanılıyor. Mesela burada masalı anlattıktan sonra öğrencilerle birlikte donuk imge tekniğini kullanacağız. Bu dramanın tekniklerinden birisidir. Masalda yer alan sembolleri öğrencilerimiz heykel formuna girerek masaldan kendilerine kalan düşüncelerini bir sözle cümle ile ifade edecekler’dedi.
“ÇOCUKLAR EFSANEYİ DRAMA SAYESİNDE YAŞAYARAK YAŞATACAKLAR”
Anlatılan masalın çocukları düşünmeye sevk eden teknik olduğunu da söyleyen Kaşka; “Yani böylelikle bu düşünmeye sevk eden tekniklerdir. Mesela yaratıcı dramanın tekniklerinden bir tanesi olan dedi kodu halkası var onu kullanacağız. Bu da iki aşamalı olarak gerçekleştireceğiz. Birincisi o dönemde yaşanmış olan masalı o dönemin eşrafı olarak yorumlamalarını isteyeceğiz. Bunu birer cümle ile yada birer kelime ile yorumlayacaklar. Sonrasında da çocuklardan mesela bir tur rehberi gibi o masalı diğer katılımcılara ufak ufak anlatmalarını isteyeceğim. Son olarak da çocuklarımız masalı yani Ferhat ile Şirin efsanesinin değerlendirme etkinliğinde hocalarımızın hazırlamış olduğu cini objelerin boyamalarını yapacaklar. Hep birlikte beraber bir bütünlük içeren çini darama atölyesi yapacağız.
Bu projedeki asıl amacımız bizim milli kültürümüz olan bu efsaneyi yaşamak, yaşatmak. Hem çini atölyesinde çini sanatının inceliklerini tanıyacak çocuklar ve bu sanatı öğrenecekler. Ayrıca efsaneyi drama sayesinde yaşayarak yaşatacaklar’ ifadelerini kullandı.