46,0922 %0.12
53,4242 %-0.32
6.504,34 % -1,79
61.821,73 %-3.521
Amasya
Az bulutlu
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Caba’dan TMO Tepkisi: “Çiftçi Borç Batağında”

Caba’dan TMO Tepkisi: “Çiftçi Borç Batağında”

CHP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Caba, TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatlarına sert tepki göstererek çiftçinin maliyetler altında ezildiğini söyledi. Detaylar haberimizde…

Caba’dan TMO Tepkisi: “Çiftçi Borç Batağında”

Cumhuriyet Halk Partisi Merzifon İlçe Başkanlığı İlçe Başkanı Hasan Caba, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan 2026 yılı hububat alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Caba, açıklanan fiyatların çiftçinin maliyetlerini karşılamadığını belirterek üreticinin her geçen gün daha ağır ekonomik şartlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Türkiye’de derin bir ekonomik kriz yaşandığını savunan Hasan Caba, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini söyledi. İşçi, memur, emekli ve çiftçinin geçim sıkıntısı yaşadığını belirten Caba, hükümetin ekonomik sorunların konuşulmaması için gündem değiştirdiğini öne sürdü.

Tarım sektöründeki girdi maliyetlerinin üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Caba, mazot, gübre, ilaç ve diğer tarımsal girdilerde yaşanan fiyat artışlarının çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını kaydetti.

TMO’nun açıkladığı fiyatların yetersiz olduğunu belirten Caba, “Geçen yıl buğdaya 13,50 lira fiyat verilirken bu yıl 16,50 lira verildi. Arpada ise fiyat 11 liradan 12,75 liraya çıkarıldı. Ancak resmi enflasyonun yüzde 30’un üzerinde olduğu bir ortamda bu artışlar maliyetlerin altında kalmıştır” dedi.

Çiftçinin borç yükü altında ezildiğini savunan Caba, mazot fiyatlarının yaklaşık 60 lira seviyesinde olduğunu, gübre fiyatlarının ise 23 bin lira ile 38 bin lira arasında değiştiğini belirtti. Çiftçinin ürününü zararına satmak zorunda kaldığını ifade eden Caba, birçok üreticinin traktörünü ya da tarlasını satarak ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

TMO’nun ürün bedellerini 45 gün sonra ödeyeceğini açıklamasının da üreticiyi zor durumda bıraktığını savunan Hasan Caba, borçlarını ödemek isteyen çiftçilerin ürünlerini tüccara daha düşük fiyatla satmak zorunda kaldığını belirtti.

Açıklamasında tarım sektöründeki yaş ortalamasına da dikkat çeken Caba, Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalamasının 55’e yükseldiğini ifade ederek gençlerin tarımda gelecek görmediği için köylerden şehirlere göç ettiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılığın mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Caba, çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, devletin alım garantisi vermesi ve bölgesel tarım planlamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Hasan Caba açıklamasının sonunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünü hatırlatarak üretmeyen toplumların dışa bağımlı hale geleceğini ifade etti.
 

KAYNAK: Büşra Nur Ertilal
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız