reklam
reklam
38,4482 %-0.11
43,6836 %-0.2
3.991,27 % -1,94
96.067,98 %2.482
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Bayram, Bayezid ve Amasya'yı Anlattı

Bayram, Bayezid ve Amasya'yı Anlattı

Haberleri

Edebiyat Akademisi’nin bu haftaki konuğu Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram oldu.

Edebiyat Akademisinde bu hafta Prof. Dr. Yavuz Bayram eşliğinde “Şiir, Şehir ve Kültür Bağlamında Sultan Bayezid ve Amasya” hakkında bir sohbet gerçekleştirildi.

Prof. Dr Yavuz Bayram, "Amasya'ya Vali Osmanlı'ya Padişah Bir Şair: Adli" kitabında incelemiş olduğu Bayezid-i Sani ve Bayezid-i Velî olarak da bilinen Sultan İkinci Bayezîd'ı tüm yönleriyle konuklara aktardı.

Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen söyleşi sonrası; “Prof. Dr. Yavuz Bayram söyleşimizde bugüne kadar daha çok siyasi ve tarihi kimliğiyle tanınan; buna karşın edebi kimliğinin dikkatlerden kaçtığı Sultan İkinci Bâyezid'ın Amasya'da valilik yaptığı dönemde, çevresinde önemli bir edebi muhit oluşturduğu ve Amasya'nın kültürel anlamda gelişmesi için önemli hizmetlerde bulunmasına değindi. Hattatların piri Şeyh Hamdullah'tan hat dersleri alan, Amasya'da kaldığı dönemde şehrin imarına ve kültürel bakımdan zenginleşmesine önemli katkılarda bulunan Sultan İkinci Bâyezid'in Türk şiirindeki önemiyle ilgili bilgiler paylaşan konuğumuz onun "Dîvân" sahibi olmasından ziyade, şehzadeliği ve padişahlığı döneminde şairlere yakın ilgi göstermesi ve kardeşi Cem Sultan ile mücadele ettiği sırada birbirlerine söyledikleri beyitlerle ünlü olmasına da değinerek; şair, yazar ve sanatkarları himaye eden özelliğiyle bilinen Sultan İkinci Bâyezid'ın beyitlerinde tenasüp sanatına en güzel şekilde yer vermesi ve şiirinde yer yer deyimlere ve halk söyleyişlerine rastlanan ve tezatlı söyleyişleriyle dikkat çekmiş olmasına şiirlerinden örnekler verdi. "Adli" mahlasıyla şiirler yazan ve divan sahibi padişah olan II. Bayezid ile ilgili değerli bilgilerini akademimize katılarak bizlere aktaran akademisyen Prof. Dr. Yavuz Bayram'a teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

KAYNAK: Kader Baş
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *