reklam
reklam
40,8062 %0,51
47,8065 %0,57
4.397,53 % 0,30
121.118,05 %1.215
AMASYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Amasya
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM BAKAN YARDIMCISI SERDAR ÇAM MERZİFON’A GELİYOR

BAKAN YARDIMCISI SERDAR ÇAM MERZİFON’A GELİYOR

Tarihi Merzifon Çay (Ahçı Hüseyin Ağa) Camii Cemaatiyle Buluşuyor

Restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü Tokat Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlanan Amasya Merzifon Çay (Ahçı Hüseyin Ağa) Camii, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam’ın katılımıyla 25 Nisan 2023 tarihinde öğle namazı sonrasında yeniden ibadete açılıyor.

Vakıflar Tokat Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, yaptığı açıklamada, “Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Amasya Merzifon Çay (Ahçı Hüseyin Ağa) Camii Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam’ın katılımıyla 25 Nisan 2023 tarihinde yeniden cemaatiyle bir araya geliyor. 18. Yüzyılda inşa edilen Çay Camii, tavan ortasında büyükçe dikdörtgen yüzeyden aşağıya doğru çıkıntı teşkil eden pervazların ortasında beşgen yıldız ve baklavalardan oluşan geometrik biçimler geçme halinde işlenmiş kalem işi süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Eser, dikdörtgen planlı yarı ahşaptır ve çatısı bakır kaplıdır. Kuzey cephede beden duvarlarının uzantısı olan yan duvarlar ve bu duvarları ortada paye ile birleştiren iki tuğla kemer son cemaat yerini oluşturmaktadır. Camii ana mekan tavanı ahşap çıtalıdır ve karışık renklerden oluşan çarkıfelek panolar bulunmaktadır. Avlu giriş kapısının tamamı ahşaptır ve geometrik oymaları dikkat çekicidir.

Restorasyon Kapsamında Yapılan İşler

Tarihi caminin restorasyonu kapsamında; eserde bulunan ahşap elemanların yüzeylerinde yağlı boya ve vernik temizliği yapıldı. Mihrap ve minber üzerinde özgün kalemişi itinalı boya raspası sonucu ortaya çıkarıldı. Eserin ahşap zemin döşemesi ve ahşap tavanı yenilendi. Minare üzerindeki yağlı boya raspası yapıldıktan sonra ahşap koruyucu sürüldü. Cami çevre düzenlemesi yapılarak eser döneminin özelliklerini yansıtması sağlandı” dedi.

Bölge Müdürü Kılınç yarın öğle namazı ile birlikte ibadete açılacak olan Çay Camii’nin açılışına tüm Merzifon halkını davet etti./Meryem Altunay

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *