Amasya'da İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hakkında açıklamalarda bulunan Vali Önder Bakan, "Amasya'mızın yarınlarını en doğru şekilde planlamalıyız" dedi.
"Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" etkinlikleri çerçevesinde İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın başkanlığında 81 İl Valisi ve İzleme Değerlendirme Kurulu Üyeleri ile birlikte eş zamanlı olarak gerçekleşen VKS toplantısına katılan Amasya Valisi Önder Bakan toplantı sonrasında basın açıklaması gerçekleştirdi.
Amasya Valiliği'nde gerçekleştirilen açıklamada Vali Önder Bakan, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" ile ilgili bilgi vererek İRAP çerçevesinde yapılan çalışmaları anlattı. "Dünyamızın oluşumundan günümüze kadar süregelen birçok doğa olayının, artan nüfusa bağlı olarak bilhassa hızlı ve düzensiz kentleşmeler için risk kaynağı haline gelmekte olduğunu görmekteyiz" diyen Vali Önder Bakan, "Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın depremselliği başta olmak üzere, iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan olumsuzluklar da dikkate alındığında; hayatı etkileyebilecek doğal tehlike ve riskleri tespit ederek önlemleri alabilmek; olası afetlere karşı dirençli toplum haline gelebilmek hayati önem arz etmektedir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler tarafından küresel risk farkındalığı ve afet risk azaltma kültürünü teşvik etmek amacıyla 1989 yılında, her yıl 13 Ekim tarihinin "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" olarak belirlenmesine karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin jeolojik özelliklerinin dikkate alındığında, çok sayıda doğal afet riskleriyle karşı karşıya olduğunun kaçınılmaz bir gerçek olduğu hatırlatmasında bulunan Vali Önder Bakan, "Bu afetlerin en sonuncusunu ise maalesef geçtiğimiz yıl 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanmış ve o günkü 2 büyük depremde 50 bini aşkın insanımız hayatını kaybederek, yerleşim alanlarımız büyük zarar görmüştür. Bu vesileyle 6 Şubat Depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle yad ediyorum. Yaşanan depremlerin ilk anından itibaren, Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetindeki devletimiz, tüm imkanlarıyla afet bölgesinin yardımına koşmuştur. Meydana gelen doğa olaylarının birer afete dönüşmemesi açısından riskleri önceden öngörebilmek, önlemler alabilmek, olası can ve mal kayıplarını en aza indirgeyebilmek için ülke olarak gerekli imkan ve olanaklara sahibiz. Kamu yönetimi, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bu kapsamda koordinasyon ve işbirliği sonucu geliştirilecek afet öncesi hazırlıklar sayesinde olası zarar görebilirliğimizi en aza indirgeyebilmemiz mümkündür" ifadelerine yer verdi.
Vali Önder Bakan açıklamasının son bölümünde ise şunları kaydetti: "Sizlerin de bildiği gibi ülkemizin büyük bölümüyle birlikte, Amasya’mız da deprem kuşağında yer almaktadır. Bu gerçeğin bilincinde olarak; başta devletimiz olmak üzere, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızla ortak akılda buluşarak, bilim ve teknolojinin rehberliğinde Amasya’mızın yarınlarını en doğru şekilde planlamalıyız. Tüm bu çalışmaların içerisinde yer alan İl Afet Risk Azaltma Planı Amasya’mızda 2021 yılında yürürlüğe girmiş ve plan çerçevesinde ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları ile diğer paydaşların da katılımıyla çalıştaylar ve yılda 2 defa olmak üzere İzleme Değerlendirme toplantıları düzenlenmiştir. Düzenlenen toplantılar sonucunda Amasya İl Afet Risk Azaltma Planında 2 amaç, 28 hedef ve 184 adet eylem oluşturulmuştur. Bu eylemlerden sorumlu olarak 33 Kamu Kurumu mevcuttur. İRAP eylemlerimizin içerikleri, Amasya İlimizi etkileyebilecek deprem, taşkın/sel, kaya düşmesi ve heyelan, endüstriyel kazalar ve yangın olaylarını konu almaktadır. İRAP yürürlük tarihinden günümüze kadar geçen süre zarfında eylemlerimizin gerçekleşme durumu %39 seviyesindedir. İRAP kapsamında il ve ilçe belediyelerinin sorumluluk alanı içerisindeki yapı stoğu bilgileri de güncel şekilde tutulmaktadır. Yapı stoğu bilgilerinin güncel tutulması, kentsel dönüşüm için önlemli bir veri kaynağı niteliğindedir. Ayrıca Amasya-Suluova-Merzifon karayolu üzerindeki köprü, üst geçit ve benzeri kritik geçiş noktalarının deprem performans değerlendirmelerine göre güçlendirme işlemleri de bu süreçte yapılmıştır. İRAP kapsamında bugüne kadar toplam 34 eylem tamamlanmış olup, diğer eylemlerimizin tamamlanması noktasındaki çalışmalarımız İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün koordinesinde devam etmektedir. Bu çalışmaları gerçekleştirirken siz kıymetli basın mensuplarımızdan da afetler konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirici ve farkındalık oluşturucu yayınlara yer vermenizi istirham etmekteyiz. Sözlerimin sonunda ülkemizin 6 Şubat depremleri gibi acı felaketleri bir daha yaşamamasını temenni ediyor, hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum."

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *