reklam
reklam
38,5032 %0.04
44,0326 %0.3
4.095,60 % -0,24
94.761,90 %0.15
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ANTİK DÖNEM’E YÖNELİK İLK ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI BAŞLADI

ANTİK DÖNEM’E YÖNELİK İLK ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI BAŞLADI

Amasya İli sınırlarında Antik Dönem’e yönelik ilk arkeolojik yüzey araştırmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle bu yıl başlandı.

Amasya Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi’nin iş birliği ile yürütülen çalışmaların üç sene sürmesi planlanıyor. Amasya İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibinde, sekiz farklı üniversiteden katılan akademisyenler ve Amasya Üniversitesinden de öğrencilerin görev aldığı çalışmaların, bu yıl ilk sezonu tamamlandı.

Çalışmaların ilk aşaması, Amasya İli Merkez İlçe ve Taşova İlçesi sınırlarında yürütüldü. İlk sezon itibariyle; yeni yerleşim alanları, kaya mezarları, khamosorion tipi mezarlar ve kült alanları keşfedildi. Tespit edilen alanlarda ekip tarafından belgeleme çalışmaları yapılmış ve alanda ulaşılan arkeolojik materyaller uzmanları tarafından incelenmeye başlanarak, keşfedilen kaya mekanları, kaya mezarları, khamosorion tipi mezarlar ve yerleşim alanları için tescil çalışmaları devam etmektedir. Çalışma kapsamında incelenen birçok bölgenin, Tunç Çağı’ndan itibaren kesintisiz yerleşime sahne olduğu anlaşılmış ve bu alanlarda genel itibariyle Tunç Çağı, Demir Çağı, Frig Dönemi, Hellenistik Dönem, Roma İmparatorluk Dönemi ve Bizans Dönemi’ne ait bulgulara ulaşılmıştır.

Araştırma Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Paksoy ve Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Hüseyin Onur Erdem, araştırmalara verdikleri desteklerden dolayı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya şükranlarını sunduklarını ifade ettiler.

Çalışmanın bir sonraki sezonda; Taşova, Suluova ve Merzifon ilçelerinde sürdürülmesi planlanmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *