Amasya’da yaz aylarında artan su tüketimi ve dönemsel kuraklık, köylerde içme suyu kaynaklarının durumunu yeniden gündeme taşıdı. Yapılan araştırmada, kamuya açık resmî kaynaklarda “Amasya’nın susuzluk riski en yüksek köyleri” şeklinde yayımlanmış resmî bir sıralama bulunmadığı görüldü. Ancak 2026 KÖYDES yatırım programı ve İl Özel İdaresi’nin güncel ihale kayıtları, hangi köylerde yeni sondaj, depo, terfi ve içme suyu altyapısı yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor.
Aksalur Köyü Salamut Mahallesi’nde Yeni Sondaj
2026 yılında içme suyu konusunda dikkat çeken yerlerden biri Amasya Merkez’e bağlı Aksalur Köyü Salamut Mahallesi oldu.
KÖYDES yatırım programı kapsamında bölgede yeni bir içme suyu sondaj kuyusu açılması için ihale gerçekleştirildi. Resmî ihale ilanına göre işin süresi yer tesliminden itibaren 30 gün olarak belirlendi. Yeni sondaj kuyusu yatırımı, bölgede içme suyu kaynağının güçlendirilmesine yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Suluova Alabedir Köyü İçin de Sondaj Kararı
Listenin dikkat çeken bir başka noktası ise Suluova’ya bağlı Alabedir Köyü. Amasya Valiliği, 14 Ağustos 2026 tarihinde Alabedir Köyü için “İçmesuyu Sondaj Açılması İşi” ihale ilanını yayımladı.
Bu gelişme, köyün içme suyu ihtiyacının yeni bir yeraltı suyu kaynağıyla desteklenmesine yönelik çalışma yürütüldüğünü gösteriyor. Ancak sondaj ihalesi bulunması tek başına köyün “Amasya’nın en yüksek susuzluk riskine sahip köyü” olduğu anlamına gelmiyor.
İlyas Köyü’ne 100 Metreküplük İçme Suyu Deposu
Amasya Merkez’e bağlı İlyas Köyü de 2026 KÖYDES programındaki içme suyu yatırımlarından pay alan köyler arasında.
İlyas Köyü’nde 100 metreküplük betonarme içme suyu deposu yapılması planlanıyor. Projenin ihalesinin 26 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleştirilmesi ve yer tesliminin ardından işin 120 takvim gününde tamamlanması öngörülüyor.
Bu yatırım doğrudan yeni su kaynağı oluşturulmasından farklı olarak suyun depolanması ve köyün içme suyu altyapısının güçlendirilmesini hedefliyor.
Çivi Köyü Terzi Kaplıca Mahallesi de Listede
Amasya Valiliğinin Ağustos 2026 tarihli ihale kayıtlarında Merkez Çivi Köyü Terzi Kaplıca Mahallesi için de önemli bir yatırım bulunuyor.
Bölgede 75 metreküplük betonarme içme suyu deposu ile isale ve şebeke bağlantı hattı yapılması planlanıyor. Aynı gün yayımlanan ilanlarda Amasya köylerinin içme suyu tesislerinde kullanılmak üzere boru ve sıvı klor alımları da yer alıyor.
Bağlarüstü de 2026 Programında
Amasya İl Özel İdaresi tarafından yayımlanan 2026 KÖYDES yatırım programındaki ihale listesinde Amasya Merkez Bağlarüstü Köyü İçme Suyu Terfi çalışması da bulunuyor. Bu da Bağlarüstü’nün içme suyu altyapısının güçlendirilmesine yönelik yatırım yapılan yerleşimler arasında olduğunu gösteriyor.
Ümük Köyü’nde Çalışma Tamamlandı
İçme suyu konusunda yakın dönemde yatırım yapılan köylerden biri de Ümük Köyü oldu. İl Özel İdaresi, köydeki içme suyu drenaj-kaptaj ve isale hattı projesinin 2025 yılı içerisinde tamamlandığını ve köy halkının hizmetine sunulduğunu açıkladı.
Kurum, projenin Ümük Köyü’nün içme suyu ihtiyacını uzun vadeli ve sağlıklı biçimde karşılamayı amaçladığını belirtti.
Peki Hangi Köylerde Risk Daha Yüksek?
Mevcut resmî belgeler ışığında Aksalur-Salamut, Alabedir, İlyas, Çivi-Terzi Kaplıca ve Bağlarüstü, 2026 yılında içme suyu altyapısına yönelik somut yatırımların görüldüğü yerleşimler arasında sayılabilir. Ancak bu köyleri “Amasya’nın susuzluk riski en yüksek 5 köyü” şeklinde sıralamak bilimsel veya resmî olarak doğru olmaz.
Çünkü böyle bir sıralama için köy bazında kaynak debileri, yeraltı suyu seviyeleri, kişi başına tüketim, mevcut depo kapasitesi, yaz-kış nüfus değişimi ve meteorolojik kuraklık verilerinin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.
Amasya İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğünün görevleri arasında da yeterli içme suyu sağlamak amacıyla sondaj kuyuları açılması, kuyularda debi ölçümü yapılması ve mevcut tesislerin geliştirilmesi bulunuyor.
Kuraklık Amasya İçin Daha Önce de Alarm Vermişti
Amasya’nın su kaynakları açısından kuraklığa karşı tamamen risksiz olmadığı geçmiş yıllarda da görüldü. Su Politikaları Derneği’nin 2024 değerlendirmesinde Amasya kent merkezinde kullanılan suyun yaklaşık yüzde 60’ının kaynaklardan sağlandığı, kuraklık nedeniyle kaynak verimlerinin düştüğü ve yeraltı suyunun artan talebi karşılamakta zorlandığı belirtilmişti.
Öte yandan tablo yıldan yıla önemli ölçüde değişebiliyor. Örneğin Yedikır Baraj Gölü’nün doluluk oranının Haziran 2026’da yağışların ardından yüzde 97 seviyesine ulaştığı bildirildi. Bu nedenle tek bir dönemden hareketle Amasya’nın tamamı için sürekli bir “susuzluk alarmı” değerlendirmesi yapmak doğru değil.
2026 yılında peş peşe gelen sondaj, depo, terfi hattı ve şebeke yatırımları ise Amasya’nın kırsal kesimlerinde içme suyu altyapısının güçlendirilmesinin önemli yatırım başlıklarından biri olmaya devam ettiğini gösteriyor.
