Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB), hayvancılıkta verimliliğin artırılması ve genetik ıslah çalışmalarının geliştirilmesi amacıyla yürüttüğü suni tohumlama faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.
Amasya merkeze bağlı Bağlıca Köyü’nde süt üretimi yapan üretici İsmail Erbaş’a ait işletmede gerçekleştirilen suni tohumlama uygulaması başarılı sonuç verdi. Birlik bünyesinde görev yapan veteriner sağlık teknikeri Sinan Çam tarafından gerçekleştirilen uygulamada, birlik tarafından hazırlanan boğa kataloğunda yer alan Limousin ırkı boğa sperması kullanıldı.
Yapılan suni tohumlama uygulamasının ardından işletmede sağlıklı bir erkek buzağı dünyaya geldi. Elde edilen bu sonuç, bölgede yürütülen genetik ıslah çalışmalarının hayvancılık sektörüne sağladığı katkıyı bir kez daha ortaya koydu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, birlik olarak üreticilere yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Başkan Aslan, hayvancılıkta verimliliğin artırılması ve kaliteli damızlık hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla suni tohumlama çalışmalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Birlik bünyesinde görev yapan uzman ekiplerle üreticilerin yanında olduklarını vurgulayan Aslan, “Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, bünyemizde görev yapan 4 veteriner hekim ve 11 veteriner sağlık teknikeri ile üreticilerimizin et ve süt verimliliğini artırmak, genetik ıslah çalışmalarına katkı sağlamak ve sürdürülebilir hayvancılığı desteklemek amacıyla bölgemizde suni tohumlama çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Amasya DSYB tarafından yürütülen bu çalışmalar sayesinde hem hayvanların genetik kalitesinin artırılması hem de üreticilerin ekonomik kazançlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Birlik yetkilileri, bölgede modern hayvancılık uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.
