Amasya’da Anadolu’nun ilk tatlısı olarak bilinen ve Saray lezzetlerinden biri olan "Amasya Cevizli Ballı Baklavası" tatlısı coğrafi işaretle tescillendi.
Amasya Valiliği öncülüğünde ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği girişimleriyle "Amasya Cevizli Ballı Baklavası" coğrafi işaret aldı. Tescille kentte coğrafi işaret sayısı 18’e yükseldi.
Coğrafi işaretle tescillenen Amasya Cevizli Ballı Baklavası" tatlısı için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Amasya Valisi Mustafa Masatlı, ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Amasya Cevizli Ballı Baklavası ürününün Coğrafi İşareti alınmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutmuş lezzetinin de tekrar gün yüzüne çıkacak yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunulacağını ifade eden Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birlik Başkanı Mustafa Örgüt programda yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün burada coğrafi işaretini almış olduğumuz "Amasya Cevizli Ballı Baklavası" tatlımızın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı için bir araya gelmiş bulunmaktayız.
8500 yılı aşan tarihiyle 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, Anadolu coğrafyasının eşsiz şehirlerinden biridir. Sahip olduğu kültürel değerler ile adeta bir ‘Açık Hava Müzesi’ görünümündedir.
Amasya bu yönleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da ‘Marka Kent’ olarak ilan edilmiştir. Sahip olduğu kültürel değerlerin yanı sıra Coğrafya İlminin kurucusu ‘Strabon’, tıp ilmine getirdiği yeniliklerle çığır açan ‘Sabuncuoğlu Şerefeddin’, divan edebiyatımızın ilk kadın şairi ‘Mihri Hatun’ ve Hattatların Piri olarak kabul edilen ‘Şeyh Hamdullah’ gibi insan hazineleri de Amasya’da yetişmiştir.
Kültür turizminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alan Marka Kent Amasya’mız gastronomi alanında da geniş bir yelpazeye sahiptir.
‘Şehzadeler Şehri’ olarak bilinen şehrimizde, “Amasya Cevizli Ballı Baklavası” ismiyle ve lezzetiyle şehzadeler dönemindeki Osmanlı Saray Mutfağının, Amasya yöresinin bugünkü mutfağına bir mirasıdır. Amasya sizlerin de bildiği gibi Şehzadeler kentidir. Şehzadeler şehri olan şehrimizden 7 Osmanlı Padişahı çıkarken 5 şehzade bu topraklarda yetişmiştir. 12 Şehzadenin olduğu bu topraklarda Saray mutfağı da yöresel ürünlerin kullanılması ile zenginleşmiştir. “Amasya Cevizli Ballı Baklavası” bizim öz kültürümüzde yer alan Orta Asya sac-yufka kültürü ile Anadolu’nun ilk tatlısı olarak, bu topraklarda yapılmış Saray lezzetlerinden biridir. Amasya Cevizli Ballı Baklavası ürünümüzün Coğrafi İşareti alınmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutmuş bu lezzetimizde tekrar gün yüzüne çıkacak yerli ve yabancı misafirlerimizin beğenisine sunulacaktır.
2008 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırlattığı Türk Mutfağı kitabı unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimiz için önemli kaynak olmuştur. Bu eserde geçen Amasya Cevizli Ballı Baklavası bilgisi Anadolu’nun en eski tatlısı olması bakımından önemlidir. Amasya İkinci Bayezid Cami Vakfiyesinde de geçen, yılda iki kez ve önemli günlerde yapılan, içeriğindeki safran, ceviz ve bal ile lezzetini bulan bir tatlıdır. Yine Amasya’nın Dikenleri adlı eserde de 1915 yılı öncesinde Amasya’da bu tatlıdan bahsedilmektedir.
Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği olarak güncel çalışmalarımıza bizlere her zaman yön veren Amasya Valimiz aynı zamanda Birlik Başkanımız Sayın Mustafa Masatlı’nın talimatları ve himayesinde coğrafi işaret tescil çalışmalarımız ile devam etmekteyiz.
Söz konusu ürün ile 18.Coğrafi işaretimizi almış bulunmaktayız. 22 adet de başvuru sürecinde olan ürünümüzün bulunmaktadır. Çalışmalarımıza Marka Kent Amasya’mızın kültürel değerlerini tescilleyerek, gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz’ dedi.
Coğrafi işaret alınmasında birliğe olan desteklerini esirgemeyenlere de teşekkür eden Örgüt; “Himayelerinde çalışmaktan onur duyduğum, bize her daim yön veren, göreve geldiği günden beri ilimiz genelinde eğitim, tarım, turizm, sanayi, sağlık, ekonomi ve sosyal alanlarda yapmış olduğu çalışmalarla Amasya’mızın ufkunu açacak ve sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunacak önemli yatırımları hayata geçiren Amasya Valimiz aynı zamanda Birlik Başkanımız Sayın Mustafa Masatlı’ya; Amasya Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sarı’ya; Amasya Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya ve nezdinde Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Yönetici ve Akademisyenlerine; Ve desteğini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür eder, almış olduğumuz ve alacağımız ürünlerin Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ederim’ ifadelerini kullandı.