reklam
reklam
38,5671 %0.31
43,6868 %0.24
4.030,76 % 0,67
96.802,01 %1.98
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM AMASYA BAROSU’NDAN SUÇ DUYURUSU

AMASYA BAROSU’NDAN SUÇ DUYURUSU

Amasya Barosu tarafından Avukatlık Kanunu’nun 35/3 maddesi gereğince Avukatlık bulundurma zorunluluğuna uymayan tüzel kişiler hakkında Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunuldu.

Amasya Baro Başkanı Av. Bahadır Tekeş imzasıyla bulunulan suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/3. maddesine göre; Türk Ticaret Kanununun da ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.

Yine Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin "Sözleşme yapılması ve sözleşmede bulunması gereken hükümler" başlıklı 73/A maddesinde sürekli avukatlık hizmeti içeren çalışma şekillerinde, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne uygun, yazılı sürekli avukatlık hizmetleri sözleşmesi düzenlenmesinin ve bu sözleşmenin bir nüshasının da sözleşmenin tarafı olan avukat tarafından kayıtlı olduğu baroya verilmesinin zorunlu olduğu ve "Kanuna uygun davranmayan tüzel kişiler ve yıllık rapor" başlıklı 73/C maddesinde de 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35.  maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı davranan tüzel kişiler hakkında merkezlerinin bulunduğu yer barosu tarafından suç duyurusunda bulunulacağı düzenlenmiştir.

Yasa koyucu, belirtilen Anonim şirketler için önem arz eden bu hususun takibi ve uygulanabilirliğini sağlamak açısından bu düzenlemeye aykırı davranışı suç saymış ve idari para cezası uygulanacağını hükme bağlamıştır.

Bu hükümlere aykırı davranan kuruluşlara, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinin 3. Fıkrası gereği Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.

2022 yılı için belirlenen iş bu aylık brüt ücret miktarı 5.004,00- TL olup, sözleşmeli avukat tayin edilmeyen her ay için iki aylık brüt asgari tutarı olan 10.008,00-TL üzerinden işlem yapılacaktır.

Amasya ili nezdinde bulunan ve Avukatlık Kanunu 35/3 gereğince sözleşmeli avukat bulundurması gereken tüzel kişilerden yasaya aykırı davranarak avukat bulundurmayanların tespit edilebilmesi amacıyla Amasya, Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy Ticaret Sicil Müdürlüklerinden alınan liste gereğince ilgili tüzel kişilere sözleşmeli avukat bulundurup bulundurmadıkları sorulmuş, sözleşmeli avukat bulundurduğuna dair belge ibraz etmeyen tüzel kişiler hakkında Avukatlık Kanunu 35/3 maddesi gereğince yasal işlem yapılmasının teminini sağlamak adına Savcılığınıza ihbarda/suç duyurusunda bulunulma zarureti hasıl olmuştur.

Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle Baromuz tarafından sözleşmeli avukat bulundurmayan tüzel kişilerin tespiti amacıyla gönderilen yazıya cevap vermeyerek Avukatlık Kanunu 35/3 maddesinde düzenlenen sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu kuralına aykırı davranan ekli listede isimleri bulunan tüzel kişiler hakkında Avukatlık Kanunu 35/3 fıkrası uyarınca yasal işlem yapılmasını, tüzel kişiler hakkında ilgili cezaların tatbik edilmesini ve neticeden Başkanlığımıza bilgi verilmesini talep ve arz ederiz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *