reklam
reklam
38,4613 %-0.07
43,7345 %-0.03
3.999,65 % -1,73
95.149,99 %0.492
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM AMACIMIZ GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

AMACIMIZ GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM

Amasya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü İsa Kaya, yaptığı açıklamada kış hazırlığı yapılırken gıda güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Kaya, açıklamasında; “Mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında bulunan kurutulmuş meyveler ve reçel gibi gıdalar genellikle yaz ve sonbahar aylarında hazırlanıyor. Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken gıda güvenliği kurallarına uymak önem taşıyor.

SEBZE VE MEYVELERİ KURUTURKEN

Doğal yollarla yapılan kurutmalarda kurutma yapılacak meyve veya sebzeler, toprak ile doğrudan temas etmemeli ve haşerelere maruz kalmayacak şekilde yerden yüksek bir alanda veya asılı olarak kurutma işlemi yapılmalıdır.

Gıdaların kurutulması sırasında gıda güvenliğinin ve sürdürebilirliğinin sağlanması için hijyenik koşullar yaratılmalıdır. Hijyenik olmayan ve açıkta kontrolsüz yerlere serilerek kurutulan gıda ürünleri kurutulurken küf kaynaklı toksinler (mikotoksinler) oluşabilmekte ve bu toksinler ısıya dirençli olduklarından dolayı pişirme işlemiyle yok olmayan kanserojenik özelliktedir. Kurutulan sebzeler veya meyveler bez torba ya da cam kavanozlarda, serin ve karanlık yerlerde ve nem almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

EVDE REÇEL HAZIRLARKEN

Reçel ve marmelat gibi ürünler yüksek şeker ve düşük su içeriğinden dolayı güvenli olarak kabul edilen ürünlerdir. Bu ürünlerin su miktarı düşük olduğu için genelde küfler tarafından bozulmaya maruz kalırlar.

Evde yapılan reçel, marmelat gibi ürünlerde kaynatma süresine ve sıcaklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gereksiz yüksek sıcaklık ve uzun süre kaynatma insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve uzun vadede toksik etkileri olan kimyasalların oluşmasına neden olmaktadır. Evde üretilen reçellerin bileşimi uzun süre kaynatmayı gerektirmeyecek biçimde hazırlanmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığımız üretimden tüketime halk sağlığının korunması noktasında da hassasiyetle durmaktadır ve Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerini hizmetlerinin geliştirilmesi yönünde önemli destekler vermektedir. İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması noktasında tüm imkanlarımızı vatandaşlarımız ile buluşturma gayreti içerisindeyiz. Amacımız güvenilir gıda sağlıklı yaşam” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *