Merzifon Vakfı tarafından Merzifonlu Karamustafa Paşa’nın ölüm yıldönümü münasebetiyle ‘’Tarihsel Süreçte Merzifon’’ adlı konferans düzenledi.
Akif Gülle Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan MERVAK Başkanı Hikmet Ruşen Menekşe konuşmasında; “Merzifon’a hizmet eden, bu ilçeyi tarihine yaraşır şekilde en gelişmiş ve en güzel ilçelerden biri haline getirmek gayesi ile 1996 yılında yola çıkan vakfımız, tüm gücüyle Merzifon’a ve Merzifonlulara layık bir vakıf olmaya gayret etmektedir. Bu misyonla vakfımız bugün toplanmış olduğumuz etkinlik gibi nitelikli ve topluma faydalı birçok etkinliklerle vakfımızın amacına hizmet edecek şekilde Merzifon’umuzu her alanda daha da güzel bir ilçe haline getirme gayretindedir. Yine mayıs ayında da vakfımızca bu konferansa benzer bir çalışmayı yapmayı planlıyoruz. Tüm bu hizmetler vakfımızın değerli üyeleri tarafından gerçekleştirilirken gücümüzü siz değerli hemşehrilerimizden almakta olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Bu vesile ile ilçemiz yöneticilerine de teşekkür ederim. Kaymakamlığımız ve Belediyemizin her konuda yanımızda olduklarını bilmek gayretimizi artırmaktadır.
Bugün birbirinden değerli hocalarımız da Merzifon’umuzun tarihi süreçteki öneminden ve bugün ölüm yıl dönümü olan tarihe damga vurmuş Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan bahsetmek için teşrif etmişlerdir. Kıymetli hocalarımız bizlere oldukça değerli bilgiler verecektir. Kendilerine şimdiden çok teşekkür ederim. Naçizane ben de bu konuyla ilgili şunların söylemeden geçemeyeceğim; Merzifon tarihteki birçok devlet için müstesna bir yerleşim yeri olmuştur. Büyük cihan devleti olan Osmanlı Devleti’nde de Merzifon jeopolitik konuma sahip bir yerleşim yeri olmuştur. Sadece Osmanlı döneminde yapılmış Merzifon’daki tarihi eserlerden dahi bu önemin varlığını anlayabiliyoruz. Yine ülkemizi işgal etmek isteyen devletler de ilçemizin kontrolünün kendilerinin kalması konusunda çok ısrarcı olmuşlardır. Fakat necip milletimizin mücadelesi sonucunda bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin güzide ilçesi olan Merzifon’umuzda bağımsız bir şekilde yaşayabilmekteyiz. Bu konuda başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu vatan uğruna savaşan tüm geçmişimizi saygıyla anıyorum.
Bugün ölüm yıl dönümü olan Kara Mustafa Paşa ile ilgili Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinden de bahsederek sözlerime son vermek istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk bir gün Ankara Konservatuvarını gezmekteyken bir öğretmenin öğrencilerine Merzifonlu’dan olumsuz sözler ile bahsettiğine şahit olur. Mustafa Kemal, öğretmenin bu sözlerine sinirlenerek: ‘’Öğretmen Bey! 173.000 kişilik bir orduyu İstanbul’ dan alıp Avrupa’nın göbeği olan Viyana önlerine götürmek her komutanın yapabileceği bir iş değildir. Bu büyük tarih olayını, o büyük adam gerçekleştirmiştir. Viyana’yı Kanuni Sultan Süleyman kuşatabilmiştir. Merzifonlu onun derecesinde büyük bir adamdır. Siz nasıl olur da böyle bir başkomutanı kötülersiniz? Gençler! Merzifonlu değerli bir komutandır. Bunu böyle biliniz. Bu şekilde yenilenler, yenik sayılmazlar.’’ demiştir. İşte Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Atatürk gibi bir liderin böylesine saygı duyduğu bir devlet adamıdır” diyerek sözlerini geçtiğimiz hafta şehit olan 12 vatan evladını rahmetle anarak bitirdi.
Dr. Yusuf Bahadır’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansa konuşmacı olarak katılan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Önder Duman ve Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Aydar tarafından katılımcılara Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın hayatı ve tarihteki yeri anlatıldı.

KAYNAK: Meryem Altunay

AK Parti ve MHP’den Çay Ocağı İşletmecisine Geçmiş Olsun Ziyareti
#SİYASET / 22 Mayıs 2025

22 Mayıs 2025 Günlük Burç Yorumları: Sırlar Ortaya Çıkıyor, Kalpler Yeni Yollara Sapıyor!
#ASTROLOJİ / 22 Mayıs 2025
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *