Amasya AFAD personelleri, Suluova KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda afet ve yangın farkındalığını artırmaya yönelik kapsamlı bir eğitim programı düzenledi. Programda hem teorik bilgiler verildi hem de yangın tahliye tatbikatı ve uygulamalı yangın söndürme eğitimi gerçekleştirildi.
Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, öğrenci ve yurt personelinin olası afet ve acil durumlara karşı bilinçlenmesini sağlamak amacıyla farkındalık eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Suluova KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda gerçekleştirilen eğitimlerde afet farkındalığı, yangın güvenliği, yangın tahliye tatbikatı ve uygulamalı yangın söndürme eğitimi başlıkları ele alındı.
Eğitime yurt bünyesindeki çok sayıda öğrenci ve personel katılım sağlarken, AFAD uzmanları tarafından verilen bilgiler sayesinde katılımcılar acil durumlara karşı hem teorik hem de pratik bilgiyle donatıldı.
AFAD uzmanları tarafından verilen ilk oturumda, Türkiye'nin bir afet ülkesi olduğu vurgulanarak, özellikle deprem, sel ve yangın gibi afetlerde doğru davranış biçimleri anlatıldı. Öğrencilere “Afet öncesi, sırası ve sonrası” yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgiler verildi.

Eğitimde ayrıca, afet çantası hazırlığı, acil durum toplanma alanlarının belirlenmesi ve bireysel risk azaltma stratejileri üzerinde duruldu. Katılımcılara, afet bilincinin yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda yaşamsal bir gereklilik olduğu hatırlatıldı.
Eğitimin ikinci bölümünde yangın farkındalığı konusuna geçildi. Öğrencilere yangın çeşitleri, yangına ilk müdahale teknikleri ve tahliye prosedürleri hakkında bilgiler verildi. AFAD ekipleri, yangın anında panik yapmadan ve güvenli bir şekilde nasıl tahliye olunması gerektiğini örneklerle anlattı.
Eğitimin ardından yangın tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat senaryosuna göre binada yangın çıkmış gibi alarm verildi ve öğrenciler belirlenen tahliye planına göre binayı kısa sürede boşalttı. Yurt personeli de tatbikata aktif olarak katılarak uygulamayı yerinde deneyimledi.
Tatbikatın ardından öğrenciler için uygulamalı yangın söndürme eğitimi düzenlendi. AFAD personelleri, yangın tüplerinin doğru kullanımı konusunda uygulamalı bilgi vererek öğrencilere bire bir deneyim fırsatı sundu.
Öğrenciler, yakılan kontrollü ateşi yangın tüpüyle söndürerek, yangınla ilk mücadeleyi nasıl yapacaklarını uygulamalı şekilde öğrendi.

Öğrenciler bu uygulamayı ilgiyle takip ederken, eğitim sonrası verilen kısa değerlendirme formlarında, öğrendiklerinin hem şaşırtıcı hem de çok faydalı olduğunu ifade ettiler.
AFAD Amasya yetkilileri, eğitimlerin yıl boyunca farklı kurum ve kuruluşlarda süreceğini belirterek, özellikle genç bireylerde afet bilinci oluşturmanın uzun vadeli faydalar sağlayacağını vurguladı.
Afetler her an kapımızda olabilir. Hazırlıklı olmak ise hayat kurtarır” diyen yetkililer, tüm öğrenci yurtlarında, okullarda ve kamu binalarında benzer tatbikatların planlandığını ifade etti.
Suluova KYK Kız Öğrenci Yurdu yönetimi de AFAD ekiplerine teşekkür ederek, bu tür eğitimlerin öğrenciler için oldukça değerli olduğunu belirtti. Yurt yönetimi, ilerleyen süreçte tekrar benzeri etkinliklerin yapılması için planlamalara başlanacağını duyurdu.