Arıkan Zirai Aletler Genel Müdürü Turan Arıkan, 50 yıllık geçmişe sahip olan firma ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
Arıkan Zirai Aletlerin, 50 yıl önce Mustafa Arıkan tarafından kurulduğunu belirten Genel Müdür Turan Arıkan, “Geçmişinde 1970’li ve 1980’li yıllar arasında römork, patoz ve tamirat işleri yapılıyordu. Firmamız bugüne kadar ismini hiç değiştirmemiş, farklı bir sektöre yönelmemiş ve sadece tarım makinaları üzerine çalışmıştır” dedi.
Bayiliklerini yaptıkları 25-30 bölgeyle çalıştıklarını da belirten Arıkan Zirai Aletler Genel Müdürü Turan Arıkan, “Bayiliğini yapmış olduğumuz 20-25 tane bölgeyle çalışıyoruz. Bunların isimleri; Sönmezler, Harmak, Şakalak, Güngör, Barış, Altınörs.. Bölgesel olarak bunları hem satıyoruz hem de bölge bayisiyiz. Diğer rakiplerimizden en büyük artımız babadan gelen meslek olduğu için bu işin tabanından yetiştik. Kardeşim ve çalışanlarımızla beraber Karadeniz ve İç Anadolu bölgesine aktif bir şekilde yetkili servis ve mobil servis araçlarla hizmet veriyoruz. Merzifon gibi potansiyeli geniş olan bir yerden bu işi yapmanın gururunu yaşıyoruz. Yerimiz çok güzel merkezdeyiz. Tarlayla ilgili olan ekim, söküm, döküm yapıyoruz yani çiftçiyle iç içeyiz. Buradaki bu hizmetleri sağlarken bir bütün olarak hepsiyle beraber sıcak ikili diyaloglar kurarak ürün, ürün sonrası satış, satış sonrası hizmetleri bir araya getiriyoruz. Şu ana kadar aktif bir şekilde bu işi yaptık ama bu işteki en büyük sorunumuz kuraklık, kuraklıktan dolayı çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum. İnşallah hedefledikleri rakamları ve yapmış oldukları şeylerde muvaffak olurlar. Bizim burada esnaf olarak en büyük destek olacağımız şey çiftçilerimiz. Çiftçilerle bir bütün şeklindeyiz” dedi.
Bayilik olarak Orta Karadeniz’den fazla dışarı açılmak istemediklerini de dile getiren Turan Arıkan, “Bayilik olarak Orta Karadeniz’den fazla dışarı açılmak istemiyoruz. Yakın illerimiz olarak en aktif ve hızlı olduğumuz illeri sayacak olursak; Çorum, Samsun, Tokat, Yozgat, Kırıkkale bu taraftan da fazla ilerlemek istemiyorum. En büyük sorunumuz bu iş sezonluk olduğu için hangi ürün olursa olsun bunların en iyisi 20-25 gün çalıştığından fazla bölge dışına çıkmaksızın yakın illerde Bolu’yu falan geçmeden 200-250 km de satış ve satış sonrası hizmetlerle bu işi aktif bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Genel Müdür Arıkan, açıklamasının devamında; “Hedeflerimiz aynı işte farklı bir hizmete dayanmadan yine bu işi devam ettirmek. Şu an elimizdekiler en kaliteli ve Türkiye’nin en köklü firmaları bizde bunlarla birlikte bayiliğini yaptığımız işler 20-25 yıllık. Fabrikalarla da aile gibiyiz. Ticaretini yapıp ve hizmet sunduğumuz insanlarla da aynı şekilde satışı ve satış sonrasını fazla açılmadan farklı firmalara yönelmeden ve her yöneldiğim firmanın yedek parçasını bulundurmak, hizmetini vermek, ikili ilişkiler kurmak zor olduğu için mevcut elimizde olanlarla beraber bu hizmeti devam ettirmek istiyoruz. Çok iş yapmak çok başarılı olmak anlamına gelmiyor. Mevcut elimizde var olan bölgemiz içerisinden Güney Doğu’ya da açıldık. Bunları da denedik. İnsanları mağdur etmenin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum bu çiftçiler bu makinaları yıl içerisinde 20-25 gün kullandıkları için yakın bölgelerde ulaşabileceğimiz işi yapmak istiyoruz. Bizim en büyük hedefimiz bu. Uzaklara açılmak istemiyoruz, kendi bölgemizde iş görmek istiyoruz.
Firma 50 yıllık bir firma. Bu küçük bir merdivenden yukarı zirveye doğru çıkan adım adım olan bir iş. Şu anki mevcut bulunduğumuz sanayinin karşı tarafında bir depomuz var satışını yaptığımız. En büyük sorunumuz insanlar bizi böyle büyük işler yaptığımızı düşünüyorlar biz şu an yerimize sığmıyoruz. Sanayi de 6 tane iş yerimiz var yedek parça yerimiz var torna tezgâhımız var boya yerimiz var yedek satış yerimiz var servis bölümümüz var. Bizim çevre yolundaki 23 bin metre karelik 3 cephesi yol olan iş yerimiz var. Tüm Karadeniz ‘in bölge bayiliğini yapıyoruz. Trabzon, Ardahan, Erzurum, Erzincan oralara çok aktif %15-20’lik bir pazar orada elde ettik onlarda köklü müşteri olduğu için. Bu iş yerini yakın bir süre içerisinde oraya götürüp bayi servis bütün her şeyi orada şu an elimizde olan ürünleri sergileyip pazarlayamıyoruz. En büyük sorunumuz o. Diyebilirim ki Türkiye de bu işi en iyi yapan 2-3 firma içerisindeyiz ama gösteremiyoruz pazarlayamıyoruz. Yurt dışı ağırlıklı da çalışıyoruz biz. Ülkeye yakışacak bir şekilde bu işi dört dörtlük yapıp satış yeri, satış yerinin yan tarafında yedek parça yeri, diğer bloklarda da büyük bin metre karelik alanlardan bahsediyorum üç tane farklı bir yer yapıp aynı bir market sunumu gibi orada bu işi aktif bir şekilde bir 50 yıl daha istiyoruz. Baba mesleği işimize sahip çıkıyoruz. Gece gündüz işimizi kovalıyoruz. Şu an için biz her şeyden memnunuz inşallah karşı tarafta ticaretini yapmış olduğumuz insanlarda bizden memnundur. Müşterilerin %70-80’i 20-25 yıllık köklü müşterilerimiz biz onların yüzünü güldürebilirsek ne mutlu bizlere.
7 Personelimiz var. Çay bile verecek eleman yok. Sanayide genç nesil kalmadı. Ben üniversite mezunuyum eşim yüksek lisans mezunu, bu işin muhasebe kısmını eşim yapıyor. Servis olarak 4 kişiyle hizmet ediyoruz. Çalışan bulup yetiştirmek çok zor en büyük eksiğimiz bu. Çalışan sayımızı yükseltmek istiyoruz ama kalifiyeli eleman yok” ifadelerini kullandı.