Gümüşhacıköy İlçesinde Hasan Coci Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Etkinlik kapsamında İlçe Kaymakamı Ali Cemal Altınöz, Belediye Başkan Vekili Müslim Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Aziz Bektaş Kaymak, Emniyet Müdürü Bayram Delak, İlçe Milli eğitim Müdürü Ercan Gültekin, Kurum müdürleri Siyasi Parti temsilcileri ve öğrenciler Öğretmen evinden Cumhuriyet Meydanına kadar kortej yürüyüşü yaptı.
Burada Konuşma yapan Otizmli çocuk annesi Belma Kaplan, Her kadın, bir anne adayı olarak dünyaya gelir. Bu ne güzel bir mucizedir ki annelik denilen eşsiz duygu erkeklere değil de bizlere bahşedilmiştir. Anne olmak sadece kendi doğurduğun çocuğa sahip olmak ya da hiçbir engeli bulunmayan normal bir çocuğa sahip olmak değildir. Annelik, onları engellerine rağmen sahiplenmektir. Ne mutlu ki ben Rabbimin seçtiği özel bir anneyim. Evlatlarımız bizim sınavımız değil Rabbimin bize verdiği birer kutsal emanettir. Hamile olduğumuzu öğreniyoruz, dokuz ay sonra bir bebek dünyaya getiriyoruz. İki, üç yaşlarına geldiğinde konuşma ve hareketlerinde tuhaflık olduğunu görüp doktora koşuyoruz. Doktor, çocuğumuza otizm teşhisi koyuyor işte o zaman bizim için zorlu yolculuk başlıyor. Onun, kuramadığı empatiyi bizler kuruyoruz. Onun, konuşmalarına bizler tercüman oluyoruz. Bir anne kelimesi duyabilmek için yıllarca sabırla bekliyoruz. Onun yaralarına bizler merhem oluyoruz. Neden? Bir çift gözle bize bakıp anne diyerek sarılsın diye! Onlardaki evlat kokusunu içimize çeklim diye… Onlara bir arkadaş, bir öğretmen, bir doktor, kısacası her şey olalım diye. Bizler onların eli, ayağı, kolu, gözüyüz. Onlar da bizim canımız kanımız her şeyimiz.
Sevgili aileler, hiçbir zaman umutsuz olmayın. Otizm kötü bir şey değil, sizlerin de çocuğu ilerde en iyi yerlere gelecek inşallah Her zaman umutlu olun, başarılı olun, azmedin ve inanın. Sabrın sonu selamettir. Otizm aynı bir deniz kabuğuna benzer, deniz kabuğu da geç açılıyor yavaş yavaş açılıyor. Otizmliler inci taneleridir neden mi? Çünkü inci tanesi çok özel ve değerlidir. Lütfen her zaman pozitif düşünün. Bizi bizden başkası anlayıp destek olamaz. Asla yalnız değilsiniz. Zordur otizmli çocuk annesi olmak, onunla gülmek onunla ağlamak, gözlerine bakıp ne dediğini anlamak. Herkesin hayali evladının işini eline alıp yeni yuva kurduğunu görmek iken bizlerin en büyük hayali hayata tek başına tutunabildiğini görmektir. En büyük korkumuz ise bizler öldükten sonra onları geride yalnız kimsesiz bırakmak. Unutmayalım ki en büyük engel sevgisizliktir. Oturup üzülerek, kendimizi suçlamak yerine onun elinden tutup hayat denilen yolda tökezlemelerine izin vermeden birlikte yürümelerini sağlayalım. Evlatlarımızdan utanmayalım. Başka insanlar ne der nasıl bakar demeyelim. Evlatlarımızı normal çocuklar gibi sinemaya, parklara, gezmelere götürelim. Ve evlatlarımıza tüm sevgimizi verelim. Ve unutmayalım ki hiçbir engel sevgiye engel değildir. İyi ki varsın oğlum. İyi ki doğdun. İyi ki senin annen oldum. Seni çok seviyorum.
Etkinlik sonunda okul öğrencileri, veliler ve öğretmenler çok sayıda mavi balonu gökyüzüne bırakıldı.