reklam
reklam
38,5958 %0.05
43,7820 %0.12
4.167,71 % 0,81
94.486,06 %0.065
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM 16. COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜN AMASYA SEMAVERİ OLDU

16. COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜN AMASYA SEMAVERİ OLDU

Amasya Valiliği öncülüğünde Amasya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti tescil edilen, İldeki üretimi Anadolu’da çay kültürünün yaygınlaşmaya başladığı 19. yüzyıla kadar uzanan “Amasya Semaveri”nin, Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi. Büyük Amasya Oteli’nde düzenlenen programda Vali Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, STK temsilcileri, semaver üreticisi zanaatkârlar ile basın mensupları yer aldı.

Programda birer konuşma gerçekleştiren Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya’mıza özgü ürün ve lezzetlerin tüm Dünya’ya tanıtılmasının önemine dikkat çekerek, ‘Amasya Semaveri’ Coğrafi İşaret Tescilinin Amasya’ya hayırlı olması temennisinde bulundular.

İki asırdan bu yana bir el sanatı, geleneksel kültürümüzün bir parçası ve geçim kaynağı olarak Amasya’daki varlığını sürdürmekte olan Amasya Semaveri’nin Coğrafi İşaret Tanıtımını yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade eden Vali Mustafa Masatlı, konuşmasında şunları kaydetti:

“Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir Ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak, tadını, şeklini ve üretim yöntemini muhafaza ederek korunmasını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır.

Amasya’ya geldiğimizde, ilimizin 4 adet coğrafi işaret tescili bulunmaktaydı. Bizlerde Amasya ekonomisine ve turizmine katkı sağlamak amacıyla, Valiliğimizin öncülüğünde, ilimize ait coğrafi işaretlerin arttırılması yönünde çalışmalarımıza başladık.

Bu kapsamda ilk olarak özellikle gastronomi ağırlıklı ürünlerimiz olan Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma, Amasya Çöreği, Amasya Patlıcan Pehli, Burmalı Amasya Çöreği, Amasya Yağlısı, Amasya Kirazı, Amasya Keşkeği, Suluova Soğanı ve Amasya Ayva Gallesi Yemeği Coğrafi İşaret Belgelerini almış ve Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 15’e çıkarmıştık.

Bugün ise yeme içme kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte, gıda ürünleri dışında yer alan bir değerimizin coğrafi işaret tanıtımında bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda, ‘Amasya Semaveri’ni İlimizin 16. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş bulunuyoruz. Bu sayede 2022 sonu itibariyle, 4 olan coğrafi işaret tescil sayımız 16’ya çıkmıştır.

Amasya’da ve Anadolu’da çay, sadece bir içecek değil aynı zamanda Türk günlük hayatı için temel bir sosyalleşme aracıdır. Çay sabah kahvaltısından başlayarak yatana kadar günün her saatinde tüketilir.

Öyle ki kahvaltı hazır olduğunda “çay hazır” denilir. Çay servis etmek ve birlikte çay içmek dostluk, misafirperverlik ve nezaket göstergesidir. Çay servisi yapılan çay ocakları ve çay bahçeleri insanların buluştuğu, gündelik sohbetlerin yapıldığı özel mekânlardır.

Her evde ve işyerinde bir demlik çay her zaman içime veya misafir sunmaya hazırdır. İşyerleri kanunen gün içinde en az iki çay molasına izin vermektedir. Çay günlük yaşamımızda sudan sonra en çok tüketilen içecek olmasının yanı sıra, tüm aile üyelerinin veya misafirlerin bir araya geldiği ve ortak değerlerin paylaşıldığı özel günlerde, törenlerde, etkinliklerde ve toplantılarda da servis edilmektedir.

Amasya’ya baktığımızda ise çay denilince akla semaver gelmektedir. Hepimizin malumu özellikle bakır semaverde demlenen çayın tadına doyum olmaz. Amasya'da semaver üretimi, çay içiminin Anadolu’da yaygınlaştığı tarihler olan 1800’lü yıllara kadar dayanmaktadır.

Bizler de yöremizde önemli bir tarihi ve kültürel değere sahip olan bu zanaatın hakettiği değeri görmesi, üretiminin ve tanıtımının güçlendirilebilmesi adına coğrafi işaret tescilini almak için çalışmalarımızı yaptık ve çok şükür neticeye ulaştık.

Tabii bizler, sahip olduğumuz 16 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz. Şu an itibarıyla devam eden 24 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Kısmet olursa kalan 24 tane coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek, coğrafi işaret sayımızı 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların nihayete ermesiyle, ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi şekilde yansıtarak, bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olacağız.

Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Coğrafi İşareti alınan Amasya Semaveri’nin tescil belgesi teslim alındı. Vali Masatlı ile protokol üyeleri, ilin emektar semaver üretim ustalarından Zanaatkâr Mustafa Sofu ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *