reklam
reklam
38,7971 %0.04
43,4946 %0.96
4.051,39 % 0,40
104.788,87 %3.163
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GENEL Rektör Turabi, Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nda “İslam Müziği” Üzerine Sunum Yaptı

Rektör Turabi, Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nda “İslam Müziği” Üzerine Sunum Yaptı

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Ankara’da düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’na katılarak “İslam Müziği ve Felsefi Temalar” başlıklı sunumuyla büyük ilgi gördü.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Fuarı, Ankara ATO Congresium’da ziyaretçilerini ağırladı. Fuarın açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Açılış törenine; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı. Program boyunca İslam sanatının çeşitli dallarına ait nadide eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.


Rektör Turabi’den “İslam Müziği” Sunumu
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, fuar kapsamında “İslam Müziği ve Felsefi Temalar: Maneviyatın Müziğe Yansıması ve Makamların İnsan Üzerindeki Etkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Müziği “güzel ses bilimi” olarak tanımlayan Prof. Dr. Turabi, konuşmasında müziğin insan yaşamındaki yerini ve geleneksel makamların ruhsal etkilerini şu sözlerle vurguladı:
“Doğduğumuzda ilk duyduğumuz ses müziktir. Biri gelir, sağ kulağımıza ezan okur. Uzun bir ömür yaşar, vefat ederiz; ardından Hüseynî makamıyla okunan cenaze salasıyla uğurlanırız. Bebek uyuturken hicaz makamı kullanırız.”
Sunumu katılımcılardan yoğun ilgi gören Turabi, müziğin sadece sanat değil, aynı zamanda manevî bir tefekkür biçimi olduğunu belirtti.


Fuar Ziyaretleri ve Temaslar
Fuar süresince Rektör Turabi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Ankara Milletvekili Fuat Oktay ile bir süre sohbet etti. Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nın düzenlenmesini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Turabi, bu tür etkinliklerin kültürel ve düşünsel zenginliği artırdığını belirtti.
200'den Fazla Sanatkar, Zengin Kültürel Yansıma
Fuar, 200’den fazla sanatçının hat, tezhip, minyatür, ebru ve musiki gibi geleneksel sanat dallarından oluşan eserlerini bir araya getirerek İslam sanatının farklı alanlarında ziyaretçilere zengin ve ilham verici bir deneyim sundu.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *