Amasya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından organize edilen Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın katılımı ile gerçekleştirilen “Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konulu konferans gerçekleştirildi. Milli Hâkimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Amasya Belediye Başkan Vekili Hasan Şahin, İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, Gençlik Merkezi Müdürü Şahin Gümüş, Genel Sekreter Osman Akbaş ile akademik idari personelin yanında öğrencilerde katıldı.
Müslümanların dünya bilimine yaptığı pek çok eser ve buluşun Fuat Sezgin’in çalışmaları sayesinde gün yüzüne çıktığını vurgulayan Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman konuşmasında, “Fuat Sezgin, 1924 yılında Bitlis dünyaya geldi. Fuat Sezgin’in ailesi aslen Siirtlidir. İlkokulu Doğubeyazıt’ta, ortaokulu burslu ve yatılı olarak Bitlis’te okudu. 1942 yılında ise Erzurum Lisesi’ni bitirdi. 1943 yılında mühendis olma düşüncesiyle İstanbul’a, dönemin Türkiye’sinin tek üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’ne gitti. Alman şarkiyatçı Hellmut Ritter seminerinden etkilenince mühendis olmaktan vazgeçti ve Hellmut Ritter’in talebesi oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Filolojisi bölümünde lisans eğitimine başladı ve 6 ay gibi kısa bir sürede Arapçayı öğrendi. Altı ayın sonunda Fuat Sezgin, Hellmut Ritter’in önüne koyduğu İslam düşünürü Ebû Hamid el-Gazâlî’nin İhyâu Ulûmi´d-Dîn kitabını rahatlıkla okumayı başardı ve 1947 yılında lisans eğitimini tamamladı. Hellmut Ritter’in danışmanlığında sürdürdüğü doktora çalışmasını 1957 yılında tamamladı.
Fuat Sezgin, 1956 yılında Buhârî’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar adlı çalışmasıyla doçent oldu. 1960 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen askerî darbe sonrası 147 akademisyen ile birlikte üniversiteden ihraç edildi ve Almanya’da bulunan Frankfurt Üniversitesi’ne gitmek zorunda bırakıldı. Arap-İslam Bilimler Tarihi’nin ilk cildini 1967 yılında yayımladı. Fuat Sezgin, 1982 yılında Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı olan Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsünü ardından İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni kurdu. Prof. Dr. Fuat Sezgin, Almanya’da kurduğu İslam Bilim Tarihi Müzesi’nin bir benzerini dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik ve destekleri ile 2008 yılında İstanbul’da ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ adıyla kurdu. Fuat Sezgin’i Fuat Sezgin yapan vatan millet sevgisi, 27 dil öğrenen azmi, üniversiteden atıldıktan sonra her şeye yeniden başlama sabrıdır. Fuat Sezgin’in bizlere sunduğu; Müslümanlar dünya bilimine pek çok eser ve buluşla katkı sağlamıştır. Bizleri buraya davet eden Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ye ve bugün sohbetimizi dinleyen herkese hayırlı günler diliyorum.” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ise, “Cumhuriyetimizin başında 1924’lerde doğan ve Cumhuriyetimizle yaşıt olan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızı anmak için bu programı gerçekleştirdik. Türkiye’yi ve tüm Müslüman âlemini Avrupa’da ve tüm dünyada başarıyla temsil eden Müslüman âlim Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Amasya Üniversitesi’nde anmak bizler için onur kaynağıdır. 1992'de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine asistan oluğum zaman Prof. Dr. Mustafa Fayda hocamın bana verdiği ilk görev Prof. Dr. Fuat Sezgin’le ilgili fişleme/kataloglama çalışması olduğunu da vurgulamak istiyorum. Bugün bizleri kırmayıp Amasya’mıza teşrif eden Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a da ayrıca teşekkür ediyorum. Fuat Sezgin hocamızın 6 ayda Arapça öğrenmesi, sabrı ve her şeye yeniden başlayabilme direnci hepimize örnek olmalıdır. 10 Kasım 1938 yılında aramızdan ayrılan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet, özlem ve minnetle anıyor, saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Konferans, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a Amasya Belediye Başkan Vekili Hasan Şahin tarafından çiçek ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi tarafından ise ağaç dikim sertifikası takdimi ile sona erdi.