Merzifon’da tarım alanlarında endişe verici bir gelişme yaşandı. Merzifon Tarım Market sahibi Ziraat Mühendisi Bahadır Aykut tarafından gerçekleştirilen tarla incelemelerinde, buğday ve arpa ekili alanlarda hastalık belirtilerinin görülmeye başladığı tespit edildi. Yapılan kontrollerde özellikle kök boğazı hastalığı ve yaprak leke hastalıklarının yaygınlaştığı ifade edildi.
Ortaova, Alişar, Abaza, Sarıbuğday, Gökçebağ, Oymak, Hayrettin, Yakup, Karatepe, Sarıköy, Karamağara, Alıcık, Diphacı, Bulak ve Eymir köylerinde yapılan incelemelerde, uzun süredir etkili olan yağışlı ve nemli havanın hastalık oluşumunu hızlandırdığı vurgulandı. Uzmanlar, özellikle mantar kaynaklı hastalıkların bu tür iklim koşullarında hızla yayıldığını belirtiyor.
Ziraat Mühendisi Bahadır Aykut, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Tarlaların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirten Aykut, hastalık belirtilerinin erken dönemde fark edilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Gerekli durumlarda uygun ve ruhsatlı fungusitlerle zamanında ilaçlama yapılmasının verim kaybını önlemede kritik rol oynadığı ifade edildi.
Aykut ayrıca, hastalıkların yayılmasını önlemek için bazı temel tarımsal önlemlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Sık ekimden kaçınılması, hastalıklara dayanıklı tohum çeşitlerinin tercih edilmesi ve azotlu gübrelemenin dengeli yapılmasının önemine dikkat çekti.
Tarım uzmanları, doğru zamanda yapılacak müdahalelerin ürün kalitesi ve verim açısından büyük fark oluşturduğunu belirtirken, çiftçilerin bilinçli hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle bu dönemde yapılacak ihmalin ciddi ürün kayıplarına yol açabileceği ifade ediliyor.
Merzifon’da tespit edilen bu hastalıkların yayılmasını önlemek için üreticilerin hızlı ve doğru adımlar atması gerektiği belirtilirken, yetkililer de sahadaki kontrollerin devam edeceğini açıkladı.
Uzmanlar, iklim koşullarının hastalık oluşumunda belirleyici rol oynadığına dikkat çekerek, benzer durumların önümüzdeki süreçte de yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle üreticilerin hem teknik destek alması hem de tarımsal uygulamalarda daha dikkatli olması gerektiği vurgulandı.
