
Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, hayvancılık alanında üreticilerin bilgi düzeyini artırmak ve kaliteli üretimi teşvik etmek amacıyla başlattığı Süt Sığırı Yetiştiriciliği ve Sürü Yönetimi Kursunu başarıyla sürdürüyor. Merkezî Merzifon’da bulunan birlik, bu eğitimleri Merzifon Şehit Abdülmuttalip Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle organize ediyor.
Eğitim faaliyetleri, birlik bünyesindeki Reşat Altınkaya Toplantı Salonu’nda devam ederken, kursun 7. modülünde önemli konular işlendi. Aynı zamanda 6. modülün sınavı da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Katılımcılar, sektörel bilgi ve becerilerini artırma yolunda hem teorik hem de uygulamalı eğitim alma fırsatı buldu.

Eğitim süreci, Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde görevli Veteriner Hekim Okan Oyan tarafından yürütülüyor. Bu modülde özellikle hayvan hastalıkları, zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen) hastalıklar, hayvan sağlığı ve biyogüvenlik konuları detaylı biçimde ele alındı. Katılımcılar, modern hayvancılığın temel taşları olan bu konularda bilinçlendirilerek, sürülerinin verimliliğini artırma konusunda önemli bilgilerle donatıldı.
Kursa ilgi oldukça yoğun. Merzifon Hayrettin Köyü’nden katılan Ziraat Mühendisi Veli Bektaş Soysal, bu kursa katılma amacını şu sözlerle ifade etti:
“Hayvan yemi üretimi yapıyorum. Ancak hayvancılık konusunda teorik bilgi eksikliğim vardı. Bu kurs sayesinde hem hayvancılığı öğreniyor hem de üretim planlarımı daha bilinçli bir şekilde oluşturuyorum.”

Eğitim programı sadece bilgi aktarımı ile sınırlı kalmıyor; aynı zamanda çiftçilerin deneyimlerini paylaşmalarına ve üretim süreçlerini geliştirmelerine imkân tanıyor. Eğitimler sırasında kursiyerler arasında yapılan bilgi alışverişi, üreticilerin sahadaki sorunlara daha etkili çözümler üretmesini sağlıyor.
Kursu ziyaret eden Merzifon Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Zeynel Sözen ve Müdür Yardımcısı Selçuk Akın, yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek desteklerini ifade etti.

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Üreticilerimizin bilgi ve beceri düzeylerini artırmak, süt kalitesini yükseltmek ve sağlıklı üretimi desteklemek için bu kursları düzenliyoruz. Hedefimiz; bilinçli, verimli ve sürdürülebilir hayvancılığı yaygınlaştırmak. ‘Geleceğin İçin Üret Türkiye’ anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Birlik, bu tür eğitim programlarıyla Amasya genelinde hayvancılığın daha kaliteli ve rekabetçi bir seviyeye ulaşmasını hedefliyor. Kursun ilerleyen modüllerinde de farklı başlıklarla eğitimler sürecek.