Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, hayvancılık alanında önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, ETKİYAP Projesi kapsamında etçi melez suni tohumlama uygulamasının ilk kez Amasya’da başladığını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında imzalanan ETKİYAP Projesi doğrultusunda yürütülen çalışma ile Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklığında üreticilere yeni bir hizmet sunuluyor. Proje kapsamında Limousin, Charolais, BeefMaster ve Angus ırklarıyla etçi melez suni tohumlama uygulaması başlatıldı.
Birlik tarafından yapılan açıklamaya göre, uygulama bedeli 350 TL olarak belirlendi. Projeden, 4 yaşını doldurmuş tüm saf ırk hayvanlar ile yaş sınırı olmaksızın tüm melez hayvanlar yararlanabilecek. Uygulamanın il genelinde görev yapan birlik suni tohumlama teknik personelleri aracılığıyla gerçekleştirileceği bildirildi.
ETKİYAP Projesi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte Amasya’da besilik materyal üretiminin artırılması, et ithalatının azaltılmasına katkı sağlanması ve karkas et verimi ile et kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca erkek buzağıların piyasa değerinden satın alınmasıyla üreticinin ekonomik olarak desteklenmesi ve besi yükünden kurtarılması amaçlanıyor.
Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan, projenin hem bölge hayvancılığına hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağını belirterek, üreticileri bu uygulamadan faydalanmaya davet etti. “Güçlü besi, güçlü üretim” anlayışıyla yürütülen ETKİYAP Projesi’nin Amasya’da hayvancılığın gelişimine ivme kazandırması bekleniyor.
