reklam
reklam
40,5860 %-0.48
47,7946 %-0.42
4.352,20 % -1,39
118.010,00 %0.572
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EĞİTİM Üzüm tarımının tarihi yolculuğu gün yüzüne çıkarılacak

Üzüm tarımının tarihi yolculuğu gün yüzüne çıkarılacak

Haberleri

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle, Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazılarda ele geçen kalıntılarla Anadolu’da üzüm tarımının tarihi gelişimine ışık tutulacak. 

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nuri Tatbul’un yürütücülüğünü üstlendiği araştırma projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. "Orta Çağ’da Pompeiopolis Antik Kenti’nde Üzüm (Vitis vinifera L.) Kullanımı" başlıklı projeyle arkeolojik kazılarda ele geçen karbonize üzüm kalıntıları arkeobotanik ve morfometrik yöntemlerle analiz edilerek, üzüm türlerinin geçmişteki kullanım şekilleri ve ekonomik işlevleri araştırılacak. 

Geçmiş ile günümüz arasında bağ kurmak hedeflendi 

Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti’nde yürütülecek çalışmalarda M.S. 6-10. yüzyıllar arasına tarihlenen konut yapısından elde edilen bitki kalıntılarına odaklanılacak. Elde edilen özgün veriler ışığında Anadolu’da üzüm tarımının tarihi ve toplumsal evrim süreçleri detaylandırılacak. 
Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Tatbul, "Projede, gelecek antik DNA çalışmaları için altyapı oluşturabilecek düzeyde detaylı ölçümler, analizler, SEM görüntüleme ve deneysel arkeobotanik yöntemleri bir arada kullanılacak. Arkeolojik üzüm türleri ile günümüzde Kuzey Anadolu’da yetiştirilen farklı türler arasında karşılaştırmalar yapılarak geçmiş ile günümüz arasında doğrudan bağlar kurulması noktasında çalışılacak. Türkiye’de arkeolojik üzüm çekirdeklerine yönelik gerçekleştirilecek bu sistematik analizle, hem arkeoloji hem de botanik bilimlerine disiplinlerarası katkılar sunmayı hedefliyorum. Bu doğrultuda yenilikçi çalışmalara olan destekleri için Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum" dedi. 

Rektör Akkaya teşekkür etti 

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise Anadolu coğrafyasına yönelik yapılan çalışmaları önemli bulduğunu belirterek tarımsal geleneklerin izlerini bilimsel verilerle sürdürecek olan TÜBİTAK projesinden dolayı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nuri Tatbul’u tebrik ederek başarılarının devamını diledi. 

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *