reklam
reklam
38,5033 %0.02
43,6818 %-0.24
3.997,35 % -1,79
94.950,00 %-0.067
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EĞİTİM Şehir Markalaşması Yolunda Amasya’da İnanç Turizmi Çalıştayı Düzenlendi

Şehir Markalaşması Yolunda Amasya’da İnanç Turizmi Çalıştayı Düzenlendi

Haberleri

Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından “Şehir Markalaşması Yolunda Amasya’da İnanç Turizmi” konulu çalıştay düzenlendi.
Yeşilırmak Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya, Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Daşkın, il protokolü ve çok sayıda öğrenci ile akademik personel katıldı.
“Şehir Markalaşması Yolunda Amasya’da İnanç Turizmi” çalıştayının ev sahipliğini üslenen Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Daşkın açılış konuşmasında; “Turizm bugün dünyada en hızlı büyüyen ve istihdam sağlayan sektörlerden birisi olması hasebiyle elde olan potansiyel arzlarımızı maksimum düzeyde sunmamız gerekir. Birçok destinasyon bugün kendi bünyesinde bir ipin ucundan tutup markalaşmaya çalışıyor. Amasya da birkaç arzımızı ön plana çıkarmamız elzem. Bu bağlamda inanç turizminin hem Türkiye için hem de Amasya için önemli olduğunu düşünüyoruz. Dünyada bugün 300 milyon civarı kişinin inanç temelli seyahat yaptığı gözlenmiştir. Bu oranın korona pandemiden sonra daha da arttığı söylenebilir. Zira ölüm korkusu insanların dine ve inanç merkezlerine olan yönelim artmıştır. O zaman biz niye bunu geliştirmeyelim... İşte bu çalıştayın amacı bir 'inanç turizmi rotası' oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Amasya’da bulunan 100’e yakın evliya türbesinin 60 tanesi bugün ziyaret edilebilir durumdadır” dedi.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ise konuşmasında; “İnanç turizmi yapmak ve bunun temelinde gezmek, görmek ve gördüğümüz yerden ibretler almak Cenab-ı Allah’ın emridir. Cenab-ı Allah Kur’anı Kerim’de Neml Suresi 69 Ayetinde buyuruyor ki ‘Deki Yeryüzünde Gezip Dolaşın Yani Günahkârların Sonları Nasıl Olmuş Bir Görün’ sadece bu ayet bize inanç turizmi ve inanç turizminin amacını ortaya koymak için yeterlidir. Bir insanın hayatı daha iyi bir insan olmak üzere seyreden bir güzergâhtır ve bu çerçevede en güzel ibret geçmişten, tarihten ve geçmişin hatıralarından alınır. Bu anlamda bilhassa inanç turizmi adıyla turizm işletmecilerimizin, turizm çalışanlarının ve turizm alanında çalışmalar yapan akademisyenlerimizin yöneldiği konulardan biri olarak Türkiye de belli başlı fakültelerde bilim dalı olarak bulunmaktadır ve çalışılmaktadır. Pek çok dinin, pek çok inancın yerleşik birer medeniyet oluşturduğu ve kalıcı eserler bıraktığı Amasya destinasyonunda sadece İslam medeniyetinin eserlerini, büyüklerinin, ortaya koyduğu değerleri değil aynı zamanda diğer inançların ortaya koyduğu değerleri de araştırmak ve bunları önemsemek ve bunlarında ilgili turistlerini çekmek en önemli görevimiz olmalıdır diye düşünüyorum. Sadece inandığımız dini önemseyip diğer inanç modellerini Amasya’ya bıraktığı değerleri unutmamalıyız. Bunlar bizim mimarisiyle, maddiyatıyla ve maneviyatıyla bizim üzerimize vurulan birer mühürdür. Çünkü biz bu değerlerle eğitilerek ve büyütülerek geldik. Eğitim taşa yazılan yazı gibidir. Çok zor yazılır ama kazınması da çok zordur. İşte bu yazıları okuyacak olan ve bize bunları tercüme edecek olanlarda turizmcilerimizdir. Bu anlamda İlahiyat Fakültemizin Temel İslam Bilimleri, Etik Değerler, Sanat Tarihi, Coğrafya, Tarih, Edebiyat Tarihimizin de inanç turizminin çalışması hususunda teşvik edilmesi ve ortak paydaşlar olarak yürütülmesi gereken çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Şahsi çalışmalardan ziyade ortak paydaşlarla hep birlikte bu taşı kaldırdığımız zaman ancak bu ağırlığın veya bu yemeğin tadını hepimizin alacağına inanıyorum. İnanç turizmi kapsamında ileride kurulacak Turizm Fakültemizde inanç turizmi ile ilgili kokartlı rehberlerin yetiştirilmesi de bizim en büyük hedeflerimiz arasındadır” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, İsmail İlmaz tarafından Tasavvuf Şiir dinletisi ve Öğr. Gör. Ahmet Bilen’in ney dinletisi ile başlayan çalıştayda, Dr. Öğr. Üyesi Melahat Avşar’ın moderatörlüğünde Amasya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Davut Ağbal, Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Reha Özder, Dr. Öğr. Üyesi Engin Yavuz, Öğr. Gör. Cem Yücetürk, Öğr. Gör. Dr. Erol Dönek, Amasya İl Kültür Turizm Müdürlüğünden Arkeolog Muzaffer Doğan Baş, Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdür Vekili Serdar Çolak, Kent Tarihçisi-Yazar Hüseyin Menç, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Cüneyt Şapçılar, Adana Alpaslan Türkeş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alper Bozkurt tarafından sunumlar yapıldı. Çalıştay, teşekkür belgesi verilmesi ve hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *