Amasya DSYB tarafından Temel TMR, Opti TMR, Verim TMR, Genç TMR, Besi TMR, Gebe TMR, Kaba TMR, Dane TMR olarak 8 farklı çeşit TMR oluşturulduğunu ifade eden Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan, Temel TMR ve Opti TMR stoklanarak satışına başlanıldığını kaydetti.
Merkezi Merzifon'da bulunan Amasya DSYB Başkanı Güner Aslan, Amasya DSYB olarak TMR çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Birlik Başkanı Güner Aslan, "Karma yem; Toplam hazırlanmış rasyon (total mixed- ration =TMR) hayvanlara tüketim amacıyla verilen farklı kaba ve kesif yem kaynaklı yem hammaddelerinin tek bir karışım halinde verildiği bir yemleme şeklidir.
Amasya DSYB Toplam Hazırlanmış Rasyon (TMR) çalışmasında kullanılacak ürünlerin hazırlığı, kendi bünyemizde kurulan saatte 5 ton kapasiteye, 2 adet 22 kW gücünde dakikada 1400 devirli motora sahip alttan çuvallamalı, elektronik kantar ve çuval dikme makinesi olan tahıl (arpa, buğday ve mısır) kırıcı ve ezici komplike bir tesisten yararlanılarak yapılmaktadır. TMR’nin içeriğinin oluşturan kaba ve kesif yemler, elektrikli dinamo vasıtasıyla, 20m3 kapasiteli Yem Karma makinemizde karışımı yapılarak bünyemizde bulunan silaj paketleme makinelerinde paketleme işlemi yapılmakta olup paketler yaklaşık 750- 800kg gelmektedir. Yapılan çalışmalarda açılmamış paketlerde 45 gün sonunda herhangi bir bakteri veya küf oluşumuna rastlanılmamıştır" ifadelerini kullandı.
"Birliğimiz tarafından Temel TMR, Opti TMR, Verim TMR, Genç TMR, Besi TMR, Gebe TMR, Kaba TMR, Dane TMR olarak 8 farklı çeşit TMR oluşturulmuş ve Temel TMR ve Opti TMR Stoklanarak Satışına Başlanılmıştır" diyen Birlik Başkanı Güner Aslan,
"TMR Karma Yemin Faydaları ve Amaçlarını şu şekilde sıraladı:
Hayvanların ihtiyaç duyduğu ilave vitamin mineral takviyesine gerek yoktur.
Hayvanların gelişim, et verimi, süt verimi ve döl verimi gibi genel performanslarında iyileşme sağlar.
İçerdiği dengeli kaba/kesif yem oranı ile tamponlayıcı maddeler sayesinde beslemeye bağlı metabolik hastalıkların görülme riskini minimize eder.
Hayvanların tüketimine hazır halde olduğu için, yem hazırlama süresinden tasarruf edildiği gibi iş gücü açısından da kolaylık sağlar.
İşletmede hayvanların beslenmesinde kullanılan yem hammaddelerin takibini yapmayı gerektirmez.
Traktör, yem karma makinasına olan ihtiyacı; bu alet-ekipmanların bakımı veya arızalarına bağlı oluşabilecek problemleri ortadan kaldırır.
Yakıt, elektrik masraflarından oluşabilecek masrafların azalmasını sağlar.
Homojen karışımı ve dengeli içeriği ile hayvanların yem seçme problemini ortadan kaldırır.
Uygun partikül boyutu sayesinde işkembe hareketini düzenler ve sağlıklı sindirimi sağlar."
GÜNDEM
Yayınlanma: 11 Ocak 2025 - 23:00
Amasya DSYB'de TMR Çalışmaları sürüyor
GÜNDEM
11 Ocak 2025 - 23:00
İlginizi Çekebilir