Tarihin ve kültürün zenginliklerini bilimsel temellerde buluşturmak amacıyla düzenlenen Tarih ve Kültür Bağlamında Medeniyetler Şehri Amasya Sempozyumu'nun açılışı Saraydüzü Kışla Binası'nda gerçekleştirildi.
Amasya Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından icra edilen müzik dinletisiyle başlayan sempozyumda Olgunlaşma Enstitüsü'nün tanıtımını içeren video gösterimi yapıldı.
Sempozyumda İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu ile Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Daire Başkanı Nazan Suna Alpural da birer konuşma yaptı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, "Nitelikli bir neslin inşasında, özgün ve millî bir eğitim-öğretim politikası ile şekillenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile evlatlarımızı; ülkesiyle, tarihiyle, gelenek ve görenekleriyle yarınlara hazırlamaktayız. Araştırıldıkça daha da büyüyen Amasya'nın medeniyet inşa eden; inşa ettikçe kendisini de inşa eden bir şehir olduğu bilinciyle hayata geçirdiğimiz her bir uygulamada evlatlarımıza rehberlik ediyor, onların kendilerini keşfederken şehirlerini de keşfetmelerine çeşitli imkanlar tanıyoruz. İkinci Bayezid'den Hattat Hamdullah'a; Mihri Hatun ve Zeynep Hatun'dan Sabuncuoğlu Şerefeddin'e; Aşık Paşa'dan Akşemseddin'e tarihe yön veren birçok önemli şahsiyetlerin Amasya'da yetişmesi şehrimizin o dönemin önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehzadeler şehri Amasya'nın tarih ve kültür bağlamında şüphesiz söylenecek çok fazla sözü, araştırılacak pek çok özelliği, dünya medeniyetine ve insanlığa sunacağı pek çok mesajı var. Köklerden geleceğe vizyonuyla şekillenen eğitim sistemimizle ilim ve irfan geleneğinin temsilcileri bu büyük insanları, tarihe yön veren nice tarihi şahsiyetleri tanıyıp kendine örnek alan evlatlarımız; ecdadımızdan aktarılan bu manevi mirasa sahip çıkarak Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir nesil olacaklardır. Tarihin kalıntıları arasında keşfedilmeyi bekleyen nice kültürel birikimini gün yüzüne çıkartmaya vesile olan bu sempozyumun; şehrimizin geleceğine yapılan büyük bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Amasya'nın tarihî ve kültürel hazinelerini titizlikle ortaya çıkartmaya çalışan, keşfedilen kültürel mirası pek çok ürünle somutlaştıran, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmayı kendilerine görev addeden Olgunlaşma Enstitümüze, sempozyumu düzenlemiş olmasından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Böyle bir sempozyumun ilimizle ilgili ileride yapılması planlanan pek çok çalışmaya imkan tanıyacağını kanaatindeyim. Sempozyuma destek veren Amasya Valiliğine, Amasya Belediyesine, Amasya Üniversitesine ve şehrimize gelerek bizleri onurlandıran akademisyenlere ve katılımcılara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
Yayınlanma: 29 Kasım 2024 - 19:47
Katipoğlu; "Amasya'nın pek çok mesajı var"
GÜNDEM
29 Kasım 2024 - 19:47
İlginizi Çekebilir