Amasya Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni ve İlk Dersi gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun açılış dersi ile başlayan törene, Amasya Valisi Önder Bakan, AK Parti Amasya Milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
"Öğrenci Sayımızı 40 Bine Ulaştıracağız"
Töreninin açılış konuşmasını yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, "Amasya Üniversitesi, kadim şehir Amasya’da 2006 yılında kuruldu. Amasya Üniversitesi kuruluşunun 18. yılında; 9 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul ve 8 meslek yüksekokulu ile toplam 21 akademik birimde eğitim ve öğretim hizmeti sunmakta ve Ülkemizin yükseköğretim alanına katkı sunmaktadır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yerleştirme Sonuçlarına göre Üniversitemiz, %100 doluluk oranına ulaştı. Böylelikle ön lisans düzeyinde 11 bin 294, lisans düzeyinde 8 bin 75, yüksek lisans düzeyinde bin 719 öğrencimizle birlikte toplam 21 bin 88 öğrencimiz bulunmaktadır. 50 bini aşkın mezunumuz ise ülkemizin dört bir yanında Amasya Üniversitesini temsil ediyorlar. Amasya Üniversitesi olarak yeni açmayı düşündüğümüz fakülte, yüksekokul, bölüm ve programlarla öğrenci sayımızı 40 bine ulaştırarak, tarih boyunca eğitimin başkenti olmuş Amasya’mızda, Türkiye Yüzyılı’nda söz sahibi gençler yetiştirmeyi kendimize hedef edindik. 8500 yıllık tarihinde 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, Osmanlı İmparatorluğu'nun şehzadelerini yetiştirmiş ve Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarıyla 22 Haziran 1919’da Amasya Tamimi ile Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ateşini de yakmıştır. Amasya Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni ve İlk Dersi programına teşrif ederek bizleri onurlandıran başta Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na, Amasya Valiliği görevini yeni atanan Amasya Valimiz Sayın Önder Bakan’a ve tüm konuklarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının akademik, idari personelimiz ve öğrencilerimiz açısından verimli ve başarılı geçmesini dileyerek, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum" ifadelerini kullandı.
"Çok Üretecek, Çok Çalışacağız"
Amasya Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Dersini veren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu yaptığı konuşmada; "Amasya’ya, Osmanlı tarihi açısından baktığımız zaman özellikle biz sağlıkçılara çok şey ifade ediyor. Neden? Çünkü bizim ilk Türkçe resimli cerrahi kitabının yazıldığı yer. Genç neslin çoğu Sabuncuoğlu Şerafettin’i belki biliyordur, belki de bilmiyordur. Sabuncuoğlu Şerafettin kitabında bir sürü teknik anlatmış. Medeniyetimizin 1308'de sağlıkla ilgili Amasya'da darüşşifa yani hastane kurduğunu görüyoruz. Biz bazen tarihimizi unutuyoruz veya unutturuluyoruz. Avicenna’nın kim olduğunu bilmemiz gerekiyor. Avicenna diyenler sanki tıbbın sahibiymiş gibi bir hava içine giriyorlar. İbni Sina’ya Avrupalılar Avicenna diyorlar. Bizim tıbbımız esasında son derece ilerdeydi. Ama biraz biz geri kaldık. Niye geri kaldık? Çünkü çalışmazsan, üretmezsen, bilmezsen geri kalırsın. Onun için bizim üniversitelerin çok şey öğretmesi, çok şey üretmesi gerekiyor. Günümüz dünyasında 42 binin üzerinde canın katledildiğine şahit oluyoruz. Bu vahşiliğin hesabını sormak tabii ki görevimiz. Ama biz daha çok üretsek, biz daha çok bilsek, biz daha kuvvetli olsak bu vahşete izin vermeyiz. Onun için daha çok çalışacağız. Biz üniversitelerimize, bilim insanlarımıza, üretmek isteyen insanlara, çalışmak isteyen insanlara daha çok değer ve destek vereceğiz" dedi.
"Dünyanın En İyi Sağlık Hizmeti Sunan Ülkelerinden Biriyiz"
Sağlıkla ilgili alçak gönüllülük yapmadığını dile getiren Bakan Kemal Memişoğlu, "Sağlık çalışanı bir hekimim. Altyapısı ile ulaşılabilir, teknolojisiyle birlikte dünyanın en iyi sağlık hizmeti sunan ülkelerinden bir tanesiyiz. Ama sadece sağlık hizmetini iyi sunmamız bize yetmiyor. Bundan sonra sağlığın bilgisini, teknolojisini, bilimini de üretmek zorundayız. En iyisini olmak için çalışmalıyız. Çünkü sadece Türkiye'nin bize ihtiyacı yok. Dünyanın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Ve biz iyiliğin temsilcileriyiz. Ayrıştırıcı taraflarımızı, farklılıklarımızı değil birleştirici taraflarımızı ön plana çıkaracağız. Krizler olduğu zaman hemen bir araya gelebiliyor, hemen birleşebiliyoruz. Bizim sorunumuz, sorun olmadığı zaman rehavete kapılmamız. Amasya’nın tarihsel olarak önemi tam da bu. Amasya, Osmanlı'nın neredeyse yok olma aşamasında yeniden kurulduğu yer. Çünkü kriz olmuş, hemen burada toplanmışız. Amasya Tamimi esasında, Kurtuluş Savaşımızın veya bu cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı ve bildirildiği yer. Yine kriz olmuş yine Amasya’da toplanmışız. Covid salgını olmuş, deprem olmuş Türkiye’nin her bir yanından kopmuş gelmişiz. Yeniden binalar yapıyor, her şeyi yeniden ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'de 128 Tıp Fakültesi Var"
"Biz sağlıkta sadece hizmet tarafını değil artık bilgi tarafını da destekleyeceğiz" diyen Bakan Kemal Memişoğlu, "Türkiye'de toplam 128 tane tıp fakültesi var. Faz 1 veya Faz 0 çalışması yapacağım diyen kim varsa destekleyeceğiz. Çünkü Faz 1 demek yeni bir şey diyorum demektir. Biz sağlıkla ilgili teknolojiyi Türkiye'de üretmeye çalışacağız. En büyük hedeflerimizden birisi bu olacak. Onun için bilim insanlarını bu konuda teşvik edeceğiz" şeklinde konuştu.
"Ülkemizin Lokomotifi Sağlıktır"
Sağlık çalışanlarını ve sağlıkla ilgili hekimlerin haklarını savunurken, hastaların haklarını da savunduklarını söyleyen Bakan Kemal Memişoğlu, "Hekim bakmak için değil, tedavi etmek için hastaya destek olur. Hastaya derman olan, hastayı sahiplenen iyi hekimliklerin ve diğer sağlık çalışanlarının da arkasında duracağız. Sağlık hizmetlerinin topluma daha iyi sunulması ve daha iyi üretilmesi süreçlerinin hizmetkârıyım. Bakan olmaktan çok hizmetkâr olmayı tercih eden bir felsefeyle çalışıyorum. Bu ülkenin lokomotif sektörünün sağlık olduğuna inanan bir bakanım. Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu inanılmaz derecede desteklediğini de bilmenizi istiyorum. Birbirimizi eleştirmekten çok kendimizin ne yaptığını sorgulayarak çok şey başarabiliriz. Onun için biz kendimizi sorgulayarak, daha çok hizmet etmeye çalışıyoruz. Artık tutanın kazandığı değil, koşanın kazandığı bir sistemle hareket edeceğiz. Çünkü bizim bu ideallere inanmamız ve bu ideallerin peşinden koşmamız gerekiyor. Adanmışlık almasaydı, idealizm olmasaydı ne 1453, ne 1071, ne 1919 yaşanırdı. Bugün dünyada yeniden ayağa kalkmamız gerektiğini görüyoruz. O nedenle ben bilim insanlarımızdan özellikle öğrencilerimize öncülük yapmalarını bekliyorum. Çünkü bilgi üretmezseniz, çalışmazsanız, gelişemeyiz. Bilmezseniz iyiliği yayamazsınız" ifadelerine yer verdi.
"Başarılarla Dolu Bir Akademik Yıl Diliyorum"
Bakan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu konuşmasının son bölümünde şunları kaydetti: "Böyle güzel bir ortamda çok değerli hocalarıma ve genç arkadaşlarıma ilk dersi bana verdirdiğiniz ve misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim. Burada olmaktan, böyle bir medeniyet ortamında olmaktan, sizlere hitap etmekten gurur duydum, onur duydum. Hepinize teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başarılarla dolu geçmesini diliyorum."
Program, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun Amasya Üniversitesi Şeref Defterini imzalaması sonrasında, Vali Önder Bakan’ın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na çiçek, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin tablo takdimi ile sona buldu.
EĞİTİM
Yayınlanma: 28 Eylül 2024 - 13:25
Akademik Yılı Açılış Dersi Bakan Memişoğlu'ndan
EĞİTİM
28 Eylül 2024 - 13:25
İlginizi Çekebilir